Dobré zprávy! Nosorožec Sudán je na tom zdravotně lépe

9. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Zdroj: ČTK

Zdravotní stav a aktivita posledního žijícího samce nosorožce severního bílého Sudána se za poslední týden zlepšily. Vyráží na procházky do výběhu o rozloze několika hektarů.

ČTK to v pátek řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal, který je s ošetřovateli v rezervaci Ol Pejeta v Keni v úzkém kontaktu. Koncem února u přibližně pětačtyřicetiletého Sudána došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu a začalo se uvažovat o utracení.

“Akutní stav, kdy se po určitou dobu nezvedal, ustoupil. Nyní je běžně schopen se projít po svém velkém výběhu. V posledních dnech jeho aktivita opět vzrostla a také se u něho zlepšila chuť k jídlu,” řekl ČTK Stejskal.

Zdravotní stav vzácného zvířete, které patří ZOO Dvůr Králové nad Labem a od roku 2009 žije v Keni, nepřetržitě sleduje tým odborníků. “Jeho zdravotní stav kolísá asi tak poslední rok a půl. V současné chvíli to vypadá, že se trochu zvedl. Po pravdě řečeno, jeho zdravotní stav po každém zlepšení už ale bývá horší než ten předchozí. Nedosáhl zatím takového stavu, v jakém byl před posledním zhoršením,” řekl Stejskal.

Sudánův zdravotní stav se začal komplikovat na konci roku 2017, kdy se mu na pravé zadní noze rozvinula infekce související s jeho vysokým věkem. Po léčbě se jeho stav v lednu zlepšil a do poloviny února se znovu normálně pohyboval a k normálu se vrátily i jeho stravovací návyky.

Koncem února se však u Sudána projevila další infekce, hlubší a přímo pod tou původní. Po zásahu veterinářů v Ol Pejetě v posledních dnech infekce ustoupila. “Rána není stále úplně doléčená, ale je zřejmé, že se mu ulevilo. Sudán je už v takovém věku a v takovém zdravotním stavu, že k jeho úplnému uzdravení už zřejmě nedojde. S kolegy se snažíme najít nejlepší postup, jak mu podzim života ulehčit. To se v poslední době daří,”řekl ČTK Stejskal. Sudán od března 2017 dostává léky na utišení bolesti. “Vzhledem k věku a jeho dlouhodobému zdravotnímu stavu nelze předpokládat, že tady bude s námi dalších několik let. Poctivé je říci, že ve volné přírodě by takové zvíře už uhynulo,” dodal.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme