Dočkáme se orgánů “na zakázku”? Vědci plánují pěstovat lidskou tkáň v ovcích

9. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Umělé vytváření lidských orgánů je oblíbeným námětem žánru sci-fi. Stovky lidí každý rok zemřou, zatímco čekají na transplantaci. Orgánů je stále nedostatek, přitom bychom díky novým "součástkám" mohli žít o mnoho déle. Vědci nyní přišli s přelomovým výzkumem. Máme orgány na zakázku na dosah ruky?

Jistě už jste viděli film nebo četli knihu, která se odehrávala v budoucnosti a jejíž zápletka se točila kolem umělé výroby lidských orgánů. Autoři si totiž moc dobře uvědomují, že tomuto tématu se bude věda věnovat čím dál tím více. Kritický nepoměr mezi dostupnými orgány k transplantaci a lidmi, kteří by je potřebovali, totiž ročně stojí stovky životů.

Ani v případě, že se smrtelně nemocní lidé transplantace dočkají, to ještě nemusí znamenat, že mají vyhráno. Tělo totiž občas cizí tkáň odmítne přijmout. Dokonce ani nejlépe spárované orgány nevydrží příliš dlouho, protože je lidský imunitní systém neustále napadá. Vědci se proto snaží nalézt způsob, jak by bylo možné zajistit nemocným orgány “na míru”.

V některých případech pomůže technika – jako třeba u srdce nebo protéz končetin, jindy však musí nastoupit genetika. Lidé už si v minulosti zahrávali s myšlenkou klonování či pěstování orgánů přesně podle individuálních potřeb. Podobné výzkumy ale dosud nepřinášely běžně využitelné výsledky. To se teď dramaticky změnilo.

Týmu vědců z Americké asociace pro rozvoj vědy v Austinu v USA se podařilo něco přelomového. Vypěstovali ovčí embrya, která obsahují lidské buňky. A ne jen pár, z každého desetitisíce buněk je jedna lidská. Na cestě k pěstování lidských orgánů ve zvířatech je to obrovský krok.

Vědci pracují s embryi, u kterých je zablokován vývoj některého orgánu a zatím se zdá, že obsah lidských buněk umožní v zárodku vyrůst orgánu lidskému. Testy však z etických důvodů zatím mohou probíhat jen 28 dní. Podle vědeckých pracovníků by však bylo potřeba učinit delší experiment, který by trval alespoň 70 dní, aby mohli získat více informací o vývoji biologického “mutanta”.

Zprávy - další články

Doporučujeme