Drahoš prohrál o 152 tisíc hlasů. Z veřejného života neodejdu, prohlásil

27. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Jiří Drahoš. Reprofoto Facebook Jiří Drahoš

Uchazeč o Pražský hrad Jiří Drahoš uznal porážku v prezidentských volbách. Pogratuloval vítězi Miloši Zemanovi, popřál mu hodně zdraví a poděkoval všem, kteří šli volit. Řekl, že se nechystá odejít z veřejného života. Zemanovi popřál hodně sil a zdraví. Zeman podle konečných výsledků získal 51,36 procenta hlasů. Svého soupeře Drahoše porazil o 152.184 hlasů.

“Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,” řekl. Poznamenal, že je rád za obrovskou vlnu energie, která se vzedmula a která podle něj nemůže zmizet. “Slibuji vám, že tuto energii a naději ponesu dále, neodcházím z veřejného života,” dodal. Jeho slova provázel v Kongresovém sále v Praze bouřlivý potlesk jeho příznivců.

Drahoš zatím nechtěl naznačovat, kam povedou jeho další kroky. Případnou kandidaturu na jiné politické funkce však nevyloučil. Kampaň před prezidentskými volbami Drahoš považuje za životní i politickou zkušenost, kterou by chtěl dále využít.

Drahoše na pódium, kde vydal prohlášení po prohraných volbách, doprovodila manželka Eva a volební tým. Podpořili ho tam také neúspěšní kandidáti z prvního kola voleb Michal Horáček, Pavel Fischer a Marek Hilšer. Drahoš na závěr svého vystoupení společně se svými příznivci zazpíval státní hymnu.

Příznivci Drahoše v dalších minutách obklopili a gratulovali mu k počtu získaných hlasů. Sliboval jim, že z veřejného života neodejde. V následujících rozhovorech médiím řekl, že zvítězit mohl jen jeden. Je rád, že se svým týmem bojoval čestně a bez faulů. Podotkl, že cítí obrovskou podporu, která ho zavazuje, aby zůstal v politickém prostoru.

Rozdíl v počtu hlasů byl podle něj velmi těsný, od počátku ale musel počítat s tím, že se do finále nedostane a že pak případně neuspěje v druhém kole. “Samozřejmě, když jsem sledoval ta čísla, doufal jsem, že ta má procenta budou stoupat rychleji,” poznamenal.

Drahoš také řekl, že plánuje zůstat se svými podporovateli. “Rozhodně se nikam nechystám utíkat zadním vchodem,” řekl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme