Drama kolem plagiátorství v Eurovizi skončilo. Výherkyně Netta získala dohodu

8. února 2019·Hudba·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube

Spor o autorství vítězné skladby loňské písňové soutěže Eurovize skončil dohodou. Soutěž vyhrála Izraelka Netta Barzilaiová s písní Toy, avšak americké hudební vydavatelství Universal Music Group loni vyvolalo spor kvůli možnému plagiátorství.

Píseň se podle něj nápadně podobá hitu Seven Nation Army z roku 2003 dua The White Stripe.

Izraelská vysílací společnost Kan nyní oznámila, že spor skončil dohodou a že člen dua Jack White bude uváděn jako jeden z autorů písně Toy a bude moci pobírat tantiémy.

Izraelská média ale také napsala, že ani White nemusí mít čisté svědomí. Seven Nation Army byl jedním z nejúspěšnějších hitů, ale podobá se pasáži z 5. symfonie Antona Brucknera. Podle znalců díla tohoto rakouského skladatele, který žil v 19. století, White studoval klasickou hudbu a pro napsání písně se inspiroval úvodem symfonie.

Dosud se za autory vítězné skladby loňské Eurovize označovali Doron Medalie a Stav Beger. Izraelský hudební kritik Ben Šalev napsal loni v březnu, tedy dva měsíce před lisabonským vítězstvím Barzilaiové, že mu Toy připomenula Seven Nation Army. “Doufejme, že ji Jack White před soutěží neuslyší. Mohl by se soudit,” psal tehdy.

Zdroj: ČTK

Hudba - další články

Doporučujeme