Drtivá většina Čechů chce dál volit prezidenta přímo, ukázal průzkum. ANKETA

29. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Přímou volbu prezidenta republiky si přeje zachovat 84 procent občanů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se v polovině prosince zúčastnila tisícovka respondentů. Přesvědčení, že rozhodování občanů o hlavě státu je lepší variantou než dřívější parlamentní volba, navíc sílí.

“Je silnější než třeba na jaře roku 2015, kdy jsme se ptali na stejnou otázku. Přikládám to tomu, že pro je drtivá většina voličů Miloše Zemana z roku 2013. Ale je tam také skupina lidí, která už má v další přímé volbě prezidenta jiné hypotetické kandidáty,” uvedl analytik Medianu Daniel Prokop.

[totalpoll id=”160619″]

Přestože se prezidentská volba uskuteční až na počátku roku 2018, už v příštím roce bude otázka budoucí hlavy státu jedním z hlavních politických témat v Česku. Zájem ucházet se o hlasy v druhé přímé volbě prezidenta zatím vyjádřili tři kandidáti, dosavadní prezident Miloš Zeman se teprve rozhodne, zda bude usilovat o druhé funkční období. Čeká se také na to, s jakými kandidáty přijdou jednotlivé politické strany.

Kandidaturu na prezidenta oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Zeman v minulosti několikrát uvedl, že své rozhodnutí, zda bude chtít mandát obhajovat, zveřejní v březnu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme