Důvěra lidí ve vládu a Sněmovnu klesá, prezident je na svém

9. července 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto (Foto: Facebook Poslanecká Sněmovna Parlamentu České republiky)

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se v červnu nezměnila a stejně jako v květnu mu věří 49 procent lidí. Vláda a Sněmovna si mírně pohoršily, důvěřuje jim 39, respektive 29 procent Čechů. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj za horším hodnocením vlády a dolní komory mohou být vnitropolitické turbulence spojené se změnami ve vládě a s protivládními protesty. Důvěra ve vládu proti květnu klesla o dva procentní body a ve Sněmovnu o tři body.

Sněmovna má spolu se Senátem mezi ústavními institucemi už tradičně nejnižší důvěru. Horní parlamentní komoře v červnu věřilo zhruba stejně lidí jako o měsíc dříve, 33 procent.

Naopak tradičně nejvyšší důvěře se těší obecní zastupitelstva a starostové, přesto si obecní zastupitelstva meziměsíčně o tři body pohoršila na 63 procent. Důvěra ve starosty zůstala na 64 procentech. Změna nenastala ani u hejtmanů a krajských zastupitelstev, jimž věří 44 a 46 procent občanů.

Spokojenost s politickou situací v červnovém průzkumu vyjádřila stejně jako v květnu pětina dotázaných. Naproti tomu nespokojených přibylo o čtyři body na 46 procent. Za poslední dva měsíce se tak jejich podíl zvýšil o osm procentních bodů, což podle CVVM také asi souvisí s výměnami na postech ministrů a protivládními demonstracemi. “Přes dílčí zhoršení je však stávající hodnocení politické situace nadále výrazně lepší, než bývalo v období let 2012 a 2013,” uvedli autoři průzkumu.

Jedenatřicet procent dotázaných uvedlo, že nejsou ani spojeni, ani nespokojeni s politickou situací.

CVVM provedlo průzkum v první polovině června mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme