Dva homosexuální Kolumbijci mohou pobírat penzi po svém třetím partnerovi

7. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Kolumbijský homosexuální pár může pobírat vdovský důchod po svém partnerovi, který zemřel v roce 2014. Rozhodl o tom soud ve městě Medellín. Podle místního deníku El Tiempo jde o první případ v Kolumbii, kdy soud rozhodoval v případě polyamorního svazku.

Alejandro Rodríguez, Manuel José Bermúdez a Álex Zabala žili společně téměř deset let. Sdíleli “dům, lože a stůl”, jak to vyžaduje kolumbijský zákon pro to, aby mohli po zesnulém pobírat pozůstalostní penzi. Tu jim ale nejprve místní úřady odmítly, a tak se Rodríguez a Bermúdez obrátili na soud. Stejně jako to udělala Zabalova matka po smrti svého syna.

Pozůstalostní penzi ale podle verdiktu soudu nebude pobírat matka, nýbrž rovným dílem dva partneři zesnulého. Dostat by ji měli i zpětně za období od úmrtí svého partnera, který zemřel na rakovinou.

Ve společné domácnosti přitom žili nějaký čas čtyři, spolu s Víctorem Pradou, který ale na pozůstalostní penzi nárok nemá, protože se Zabalou nežil pod jednou střechou dostatečně dlouho.

Novinář Bermúdez, který přednáší i na univerzitě, profesionální tanečník Rodríguez a učitel herectví Prada uzavřeli před dvěma lety první kolumbijské registrované partnerství tří osob. Svazek stvrdil notář v Medellínu a obřadu se kromě přátel a příbuzných účastnili čtyři svědci.

“Zpočátku se na nás lidé dívali s podivem, ale protože jsme se s naším svazkem nijak netajili a otevřeně jsme o něm s nimi hovořili, získali jsme si respekt. Nyní už okolí chápe, že jsme v mnoha ohledech jako běžná rodina,” uvedl Bermúdez.

V Kolumbii jsou registrovaná partnerství osob téhož pohlaví možná už řadu let a od roku 2016 jsou tam legální i sňatky osob stejného pohlaví. Homosexuálové mohou v této jihoamerické zemi také adoptovat děti.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme