Dva potápěči zůstali týden v zatopeném lomu u Lišova, překonali rekord

10. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Dva potápěči ve středu překonali v zatopeném lomu u Lišova na Českobudějovicku český rekord v délce pobytu pod vodou. Ve 12:22 se vynořili na hladinu, což znamená, že pod vodou vydrželi 168 hodin a 15 minut. Ve speciální podvodní kabině umístěné v hloubce přibližně deset metrů tak vydrželi týden. Tým tvořili David Vondrášek, jenž přednáší na pražské fakultě tělesné výchovy a sportu, a jeho bývalý student Václav Gabriel. Právě Vondrášek byl držitelem dosavadního českého rekordu, když v roce 2015 rovněž v lomu u Lišova strávil pod vodou 102 hodin.

Potápěči ve speciální kabině nazývané keson během týdne zkoušeli různé technické i technologické postupy při dlouhodobých pobytech v uzavřeném prostředí bez možnosti okamžitého výstupu. Dalším cílem vědecko-sportovního experimentu bylo pokusit se o co největší soběstačnost v prostoru pod vodou.

Podvodní kabina má průměr přes dva metry, výšku více než šest metrů a výtlak zhruba 29 tun. Dovnitř se vejde naráz až osm potápěčů. Do bývalého žulového lomu byla umístěna v roce 2014.

S pokusy s pobytem člověka pod vodou začal v 60. letech minulého století francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau. Jeho rekord v podobě 30 dnů prožitých pod hladinou překonal v roce 2014 o jeden den jeho vnuk Fabien. V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment v roce 1967. V rámci projektu s názvem Permon strávili jeho aktéři Vilém Kocián a Vladimír Geist v zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích v nynějším Moravskoslezském kraji v hloubce 25 metrů pod hladinou 102 hodin.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme