Ekologičtější řešení než pohřeb i kremace: Své zesnulé nyní můžete nechat zkompostovat

18. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Recompose

Vedle tradičních pohřbů nebo kremací přibývá čím dál víc alternativních řešení, jak své blízké uložit k věčnému odpočinku. A zájem je hlavně o možnosti, které jsou šetrné k přírodě. Jedno takové nově nabízí i společnosti Recompose, díky které můžete své zesnulé nechat zkompostovat.

Pokud vás nikdy nelákala tradiční kremace ani klasický pohřeb, pak jste se zřejmě narodili do správné doby. Dnešní možnosti jsou totiž mnohem bohatší.

Mezi nové projekty patří například Capsula Mundi (rozložitelný kokon, do kterého se uloží tělo zesnulého a jehož hmotu do sebe posléze vstřebá rostoucí strom), možnost kryomace (zmražení ponořením do tekutého dusíku a následné rozdrcení), resomace (při té je tělo za pomocí vysoké teploty, tlaku a působení hydroxidu draselného zkapalněno) a mnohé další.

Své služby brzy odstartuje také společnost Recompose, která nabízí ekologicky šetrné řešení pro všechny umírající či pozůstalé, kterým leží v srdci dobro planety. Speciální kompostování lidských ostatků bude možné zakoupit od února 2021, zatím však bohužel pouze ve státě Washington v USA.

View this post on Instagram

The future of death care is just around the corner. ?

A post shared by Recompose, PBC (@recomposelife) on

Metoda vychází z anglického slova “recompose”, tedy “znovu sestavit”. A právě to je její hlavní myšlenkou: opět tělo propojit s hlínou a vrátit živiny do oběhu. Přesto jde však o jiný proces, než je prostý rozklad těla. K tomu dochází, pokud tělo zůstane nepohřbené a po nějakou dobu se ponechá svému osudu. Recomposing je ale mnohem sofistikovanější.

Zesnulá osoba je uložena do uzavřené nádoby spolu s dřevěnými štěpky, vojtěškou a slámou. Nádoba pak s tělem pomalu rotuje, aby umožnila mikrobům dostat se všude, kam potřebují. Fyzická schránka zemřelého se tak rozpadne snáze a brzy uvolní místo někomu dalšímu.

Podobné metody jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější. K jejich popularitě přispívají také debaty o změnách klimatu a udržitelném rozvoji. Recomposing je podle svých vynálezců ekologicky šetrnější, než klasické pohřbívání v rakvích, a dá se proto očekávat, že zájemců o něj bude čím dál víc.

Zprávy - další články

Doporučujeme