EU viní české firmy T-Mobile, O2 a CETIN z omezování konkurence

7. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Evropská komise (EK) podezřívá české mobilní operátory T-Mobile a O2 a provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN z porušování antimonopolních předpisů Evropské unie. Podle předběžných závěrů jejich dohoda o sdílení sítí omezuje konkurenci, uvádí se ve středečním prohlášení EK. Společnosti se dosud nevyjádřily.

Komise zatím firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznamuje své podezření, k němuž se mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent svého celkového ročního obratu.

Společnosti zahájily spolupráci v roce 2011 a neustále ji rozšiřují. Dohoda o sdílení sítí je přitom běžnou praxí, která umožňuje operátorům snížit náklady a usnadnit rozvoj sítí. Většinou je prospěšná pro spotřebitele, protože přináší rychlejší rozvoj sítí, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Může mít ale i negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Podle EK je český trh mobilních komunikací vysoce koncentrovaný, má pouze tři operátory a na zkoumané dohodě se podílejí dva největší operátoři v zemi, kteří obsluhují přibližně tři čtvrtiny uživatelů. Komise je proto toho názoru, že v tomto případě dohoda nevede k větší efektivitě a kvalitě služeb a daní operátoři nejsou motivovaní své sítě a služby zlepšovat ve prospěch uživatelů.

Pokud se objeví náznaky, že dohody o spolupráci mohou spotřebitele poškozovat, je naší povinností je prošetřit a zajistit, aby na trhu fungovala skutečná hospodářská soutěž. V tomto případě se obáváme, že dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v Česku omezuje hospodářskou soutěž v hustěji osídlených částech země,” uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Firmy O2 CZ a T-Mobile CZ jsou hlavními mobilními operátory v Česku. O2 převedla svou mobilní infrastrukturu a velkoobchodní služby na společnost CETIN, která funguje jako správce a provozovatel síťové infrastruktury a patří do stejné skupiny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme