Evropská komise by si neměla hrát na vládu EU, je přesvědčený Zeman

1. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Evropská komise by si podle podle prezidenta Miloše Zemana neměla hrát na vládu EU, ale měla by poskytovat pouze úřednický servis. Skutečnou unijní vládu by měla představovat Evropská rada, která je složena zejména z předsedů vlád a hlav států EU, řekl Zeman. Řekl to v neděli v rozhovoru pro Českou televizi, který se týkal 15 let Česka v EU.

Potřebné změny ve fungování EU budou podle Zemana záviset na výsledku voleb do Evropského parlamentu. Ten by podle prezidenta měl získat právo předkládat zákony.

Zeman také zopakoval, že by chtěl, aby EU měla kromě ministra zahraničí také ministry obrany a financí. Důvodem pro existenci společného ministra obrany podle prezidenta to, že “nebezpečí islámského terorismu je stále aktuální”. Ministr financí EU by pak mohl zabránit tomu, aby firmy z členských zemí převáděly svá sídla do států z výhodnějším zdaněním, jakými jsou Nizozemsko a Lucembursko.

Prezident také komentoval otálení s odchodem Velké Británie z EU. “Je to organizovaný chaos, nikdo pořádně neví, co se má dělat, a tak se předstírá aktivita,” řekl Zeman. “Britové se naprosto, ale naprosto zesměšňují. Ať už to trápení skončí,” uvedl. Nejlepší by podle něj nyní bylo, aby britský parlament po opakovaných odmítáních schválil dohodu o odchodu z EU. Případné další britské referendum ohledně vztahů s EU by se mělo konat až za deset let, dodal Zeman.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme