Evropská komise: Nejnebezpečnějšími výrobky na trhu byly i loni hračky

5. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

K nejnebezpečnějším výrobkům prodávaným v Evropské unii patřily loni stejně jako rok předtím hračky, následují motorová vozidla a oblečení a módní doplňky. Oznámila to v pátek Evropská komise (EK). Úřady v jednotlivých členských zemích si podle ní v rámci evropského systému varování vyměnily 2257 upozornění na nebezpečné produkty, z nichž více než polovina pocházela z Číny.

Pokud jde o Českou republiku, i zde tvořily nejširší kategorii závadných výrobků hračky (63 procent), další je kosmetika (26 procent) a elektrické výrobky (tři procenta).

V celé unii hračky představovaly 31 procent závadných položek, auta a motocykly 19 procent a oblečení, textil a módní doplňky deset procent. Největšími riziky, které tyto výrobky představovaly, byla zranění, chemické ohrožení a nebezpečí udušení dětí.

Podle komisařky pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věry Jourové se ukázalo, že systém, kterým se země unie na závadné výrobky upozorňují už od roku 2003, funguje dobře.

Evropská komise také uvedla, že nejčastější reakcí úřadů na upozornění týkající se nebezpečných výrobků je stažení těchto produktů z trhu. Naproti tomu podíl závadných výrobků, které se podaří získat zpět od spotřebitelů, zůstává nízký. Výsledek nového průzkumu na toto téma podle EK ukázal, že třetina zákazníků dál vědomě používá již stažené výrobky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme