Česko má jít k soudu za odmítání uprchlických kvót, Babiš chce vyjednávat

7. prosince 2017·Zprávy·Redakce

Evropská komise posílá Česko, Polsko a Maďarsko před soud kvůli odmítání jejich programu na přerozdělování uprchlíků. Soud může rozhodnout o vysoké jednorázové pokutě.

Tyto 3 země podle Evropské komise neplní své povinnosti, který vyplývají z jednorázového programu na přerozdělování žadatelů o azyl. Odpovědi zemí na celou věc byly podle komise neuspokojivé a státy ani nenaznačily, že by se na věci chtěly podílet.

Pokud soud uzná, že trojice států zanevřela na své povinnosti, mohou země dostat vysokou jednorázovou pokutu nebo dokonce opakované penále do doby, než se celá věc napraví. Praha, Varšava i Budapešť argumentovaly nefunkčností programu, který EU před lety přijala navzdory odporu středoevropských zemí.

Čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s Evropskou komisí vyjednávat o stažení žaloby kvůli kvótám. Je jasné, že kvóty jsou nesmysl a jen podporují popularitu extremistických stran v Evropě, sdělil dnes Babiš ČTK. Reagoval tak na dnešní rozhodnutí EK poslat Česko, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl.

“Rozhodnutí a hlavně načasovaní je velice nešťastné,” uvedl. Doufá v to, že příští týden na summitu dostane prostor k vyjádření českého stanoviska. Babiš ve středu po svém jmenování řekl, že by Česko mělo být v unii aktivnější. Chce proto navrhnout řešení problému migrace, kterým má být boj proti pašerákům.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme