Evžen Machytka: Hladovkám říkám jednoznačné ne. Pacientovi to může uškodit a pozitivní vliv není žádný

16. ledna 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Obezitolog Evžen Machytka. (Foto: Frekvence 1)

Nový rok bývá pro mnoho lidí ve znamení předsevzetí. A většina z nich si dává to, že chce zhubnout. Mají předsevzetí vůbec smysl nebo je to nesmysl? Pro koho není předsevzetí o hubnutí vhodné? O tom všem mluvil v Press klubu obezitolog Evžen Machytka.

Asi nikoho nepřekvapí, že nejčastějším předsevzetím lidí je, že zhubnou. Obezitolog z pražského IKEMU Evžen Machytka přiznává, že i on sám přes Vánoce něco přibral a podle svých slov dokonalou postavu rozhodně nemá. “Sám vím, že to není jednoduché dodržet svoje předsevzetí a zhubnout. Když se na to ale podíváme z lékařského hlediska, tak pokud je pacient už obézní, tak předsevzetí u něj fungovat nemůže. Naopak, pro pacienta s morbidní obezitou může být spíše škodlivé,” upozorňuje Machytka.

Pohyb je pro naše tělo velmi důležitý. “Ale u obézních pacientů je to o tom, aby si udrželi ten váhový úbytek. Pokud se rozhodnou sportovat nebo se nějak hýbat, mělo by to být s rozumem a uzpůsobit fyzickou aktivitu tomu, v jakém je člověk celkovém stavu. Kdyby začal morbidně obézní pacienty každý den běhat, mohl by si spíše uškodit. Začít opatrně, třeba rychlejší chůzí, plaváním, jízdou na kole,” říká Machytka. To ale neznamená, že běh je něco špatného. Běh je velmi oblíbený a je to rozhodně skvělá fyzická aktivita. Čím pravidelnější, tím lepší. To ale platí u každého sportu.

Hladovky ani drastické diety nejsou řešením

Ne všichni ale začínají tím, že sportují. Spoustu lidí se rozhodne řešit hubnutí tím, že zkouší různé hladovky nebo přerušované půsty. “U hladovky říkám jednoznačné NE. Je to něco, co může pacientovi jen uškodit a žádný pozitivní efekt to nemá.Co se týče přerušovaného půstu, tak tady bych řekl všeho s mírou. Nemyslím si, že přerušovaný půst je dokonalý recept, jak zázračně zhubnout. Ale myslím, že režim 16 ku 8 s nějakou rozumnou dietou je něco, co člověku může pomoct s úpravou životosprávy,” vysvětluje Machytka.

Drastické diety podle něj jsou nesmysl. “Při nich má pacient vždycky pocit hladu a vede to k tomu, že se metabolismus se přepne na úsporný režim, tedy skoro přestanete hubnout a přenastaví se hladiny hormonů, které ovlivňují pocity sytosti a hladu. Pacient si tedy z dlouhodobého pohledu škodí. Už má větší hlad a k tomu, aby se nasytil potřebuje větší porce jídla. To je jeden z důvodů, proč vzniká jo-jo efekt. Chronický dietář tak s každou dietou nabere více,” vysvětluje obezitolog.

Pokud si chce člověk udržet dlouhodobě nějakou váhu, o dietu by se neměl pokoušet. “Měl by si najít dlouhodobě udržitelné způsob stravování a života, u kterého nemusí moc přemýšlet a přemáhat se,” říká Machytka s tím, proč jsou výmysly jako banánová nebo vajíčková dieta nesmysl. Neřestí dnešní doby jsou i “zaručené” přípravky na hubnutí nebo komplexní balíčky diet. “Žádný potravinový doplněk, ať už se prodává v lékárně nebo mimo ní, nemá seriózně prokázanou účinnost na hubnutí. Z tohoto pohledu bohužel žádný osvědčený přírodní doplněk neexistuje,” říká Machytka. Pokud je člověk opravdu hodně obézní, měl by se vydat k odborníkovi, ideálně k obezitologovi, který mu pomůže.

Poslechněte si rozhovor 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme