Facebook zváží omezení živého vysílání! Důvodem je útok v Christchurchi

31. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Společnost Facebook zvaží možnosti pro restrikce živého vysílání na své sociální síti. S odvoláním na oznámení provozní ředitelky firmy Sheryl Sandbergové o tom informoval zpravodajský server BBC. Firma tak reaguje na nedávnou střelbu ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, kterou útočník nahrával a vysílal v přímém přenosu. Při teroristickém útoku zahynulo 50 lidí.

Společnost zvažuje, že omezí možnosti vysílat v přímém přenosu například pro ty, kdo v minulosti porušili pravidla užívání sociální sítě.

Podle BBC sedmnáctiminutové video mělo na facebooku 4000 zhlédnutí ještě, než bylo odstraněno. Provozovatelé sociálních sítí měli s jeho odstraněním značné potíže. Originál byl sice z facebooku stažen 12 minut po ukončení živého vysílání, video se ale v editované podobě šířilo dál internetem. Podle BBC měl záznam v den útoku více než 1,5 milionu kopií, objevil se také na platformě Instagram a Youtube.

Na Novém Zélandě bylo šíření a držení záznamu masakru klasifikováno jako trestný čin.

Mnozí z vás se oprávněně ptali, jak onlinové platformy, jako je facebook, mohly být zneužity k šíření hrůzného záznamu útoku… Vyslyšeli jsme žádosti, že musíme dělat více – a souhlasíme,” napsala Sandbergová v otevřeném dopise, který dnes zveřejnil novozélandský list New Zealand Herald.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme