Fenka hrdinka! Policejní fena Waomi zachránila pohřešovaného z močálu

26. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Policie ČR

Policejní fenka Waomi se v půlce září skutečně projevila jako zvíře na svém místě. Když rodina v noci na 14. září začala pohřešovat svého člena po mozkové příhodě, fena ho v krátkém čase našla a ve vysoké trávě v močálu vyčenichala i jeho věci. Muž byl převezen do nemocnice.

Muž, který byl na jaře propuštěn z nemocnice po mozkové příhodě, odešel z domu v obci na Jindřichohradecku kolem 0:30 14. září ráno. Jeho rodina si začala dělat starosti a proto kolem 1:30 zkontaktovala policii. Psovod s fenou Waomi dorazili na místo kolem 2. hodiny ráno.

Pohřešovanému muži se podařilo telefonicky spojit s policií a uvedl, že se nachází někde v močálu a nemůže se dostat ven. Venkovní teplota v té době dosahovala jen kolem 12°C a k tomu pršelo, takže hrozilo podchlazení.

Psovod Jan Mol a fena Waomi se proto rychle dali do pátrání v lesích a křovinách na obou stranách Kamenitého potoka ve Strmilově. Policie mezitím organizovala pátrací akci, která měla začít ve 2:30 v noci. Těsně před jejím začátkem však Jan Mol zbytek kolegů informoval o tom, že šikovná Waomi již pohřešovaného našla.

Ležel schovaný ve vysokém rákosí a křovinách a nemohl se z porostu dostat ven. Muž byl podle informací policie vyčerpaný, podchlazený a dezorientovaný, ale jinak v pořádku. Psovod Mol k němu ihned zavolal záchranku.

Nalezený muž pak policistovi sdělil, že někde v mokřadech ztratil tašku a peněženku s doklady. Psovod a Waomi se proto pustili opět do práce a znovu byli úspěšní. Fenka našla tašku, dioptrické brýle i peněženku nalezeného muže tak rychle, že mu je psovod stačil předat ještě před příjezdem záchranky.

Policie na svém webu uvádí, že se naštěstí nejedná o ojedinělý úspěch. Jen v oblasti Jindřichohradecka nalezli policejní psovodi se svými trénovanými psy za posledních pět týdnů hned tři živé osoby.

Zprávy - další články

Doporučujeme