Fiala z ODS: Babiš by měl odstoupit, protože nezvládá situaci

26. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Petr Fiala (Foto: ČTK)

Předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš by měl podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy odstoupit z funkce premiéra, protože jeho výroky nezaručují, že se podvolí nezávislému vyšetřování svých kauz a nebude jej ovlivňovat. Fiala to ve středu uvedl v úvodu mimořádné schůze Sněmovny, na níž by opozice chtěla vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM vyslovit nedůvěru v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů.

“Tyto audity řekly to, co všichni víme, že král je nahý. Nerozumím, jak toto chcete ignorovat,” řekl Fiala provládním poslancům. Podle něj vládní většina ve Sněmovně stojí proti vůli většiny občanů a Babiš zpochybňováním auditů není způsobilý rozeznat, co je správné a “nechápe, v čem spočívá ústavní slib člena vlády”.

“Problém je, že předseda vlády nedává záruky, že se podvolí nezávislému šetření, dává najevo, že je ignoruje,” prohlásil Fiala. Pokud podle něj premiér obviňuje i orgány Evropské unie, “není způsobilý zvládat situaci, v níž se ocitl”.

Premiér podle Fialy svými výroky, že jeho obvinění jsou lež, kampaň a účelovka, ani nepředstírá, že zůstane neutrální a nechá svou obranu právníkům, aby nevyvolával podezření z ovlivňování své kauzy. Předseda ODS také připomenul náhlou výměnu ministra spravedlnosti krátce poté, co policie navrhla Babiše v kauze Čapí hnízdo obžalovat. “Předseda vlády podle mého přesvědčení nemůže plnit v plném rozsahu svůj ústavní slib,” dodal Fiala.

Jako řešení nabídl Fiala vládní koalici pokračování s jiným premiérem než Babišem, neboť předsedou vlády nemůže být osoba podezřelá ze střetu politických a ekonomických zájmů. ODS podle Fialy nemá zájem účastnit se jednání o takovéto vládě.“Jsem připraven apelovat na prezidenta, aby respektoval ústavní pořádek a tomuto řešení se nevzpíral,”dodal Fiala.

Sněmovna by podle něj měla zvážit, zda v současné situaci není třeba nic dělat, ačkoli výrazná část veřejnosti je přesvědčena o opaku. Prokázala to při nedávných demonstracích, z nichž největší byla v neděli na pražské Letné.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme