Fotbalová matematika: Jak český nároďák (ne)postoupí do osmifinále ME

20. června 2016·Zprávy·Redakce

Fotbalové mistrovství Evropy se blíží do své vyřazovací fáze. Zatím ale není jasné, kdo nastoupí v osmifinále, na programu jsou totiž ještě tři hrací dny základních skupin. Postoupí do play off i český tým?

Pouze skupina A už má dohráno a tudíž je jasné, že turnaj předčasně skončil pro Rumunsko. Balit kufry mohou i Ukrajinci, které sice ještě ve skupině C čeká zítra souboj s Polskem, ale ani v případě výhry už na postup nedosáhnou. Dalších 18 mužstev ale ještě dnes, zítra a ve středu bude hrát o naději dostat se do elitní šestnáctky pro osmifinále. Včetně české reprezentace.

Fotbalová matematika ME je jasná. Do osmifinále postupují dva nejlepší celky ze šesti základních skupin plus 4 nejlepší z třetích míst. A tato kritéria zatím splnila jen čtyři mužstva – Francie a Švýcarsko (první dva z první dohrané skupiny A) a Španělsko a Itálie, které ještě čeká jeden zápas, ale už ve svých skupinách nasbírali po šesti bodech a hůře než druzí skončit nemohou.

Velmi blízko postupu jsou Chorvaté a Německo s Polskem, naproti tomu jsou hodně zamotané skupiny B a F, kde mohou postoupit v podstatě všechny čtyři týmy. Po dohrání základních skupin se vytvoří speciální tabulka všech třetích týmů a čtyři nejlepší budou slavit postup. V případě bodové rovnosti rozhodují kritéria v tomto pořadí: 1. lepší skóre, 2. více vstřelených gólů, 3. žebříček fair play, 4. umístění v žebříčku UEFA. 

Aktuální tabulka ME týmů ze třetích míst:

1.Severní Irsko (C)21012:13
2.Slovensko (B)21013:33
3.Albánie (A)31021:33
4.Portugalsko (F)20201:12
5.ČESKO (D)20112:31
6.Švédsko (E)20111:21

Legenda: pořadí-mužstvo-zápasy-výhry-remízy-porážky-skóre-body

Česká reprezentace hraje zítra s Tureckem (21 h) a k postupu potřebuje vyhrát. Teoreticky by mohla stačit i remíza, ovšem to jen za předpokladu, pokud Švédsko ve středu maximálně remizuje s Belgií a Portugalsko prohraje vyšším rozdílem s Maďarskem. Na což se vskutku spoléhat nedá. Porážka s Tureckem znamená pro Česko konec na turnaji.  

To Slovensku by dnes proti Anglii měl k postupu stačit i nerozhodný výsledek. A to samé platí i pro Angličany, takže scénář jejich dnešního souboje je celkem předvídatelný. Nicméně zatím platí, že z této skupiny B mohou postoupit v podstatě všechny čtyři týmy a to samé platí i pro skupinu F, kterou překvapivě vede Maďarsko. Tým, který ve středu čeká smršť s Portugalskem, které musí vyhrát. 

Fotbalisté se chystají na Turecko, Vrba udělá až tři změny v sestavě

VIDEO: Ronaldo nedal penaltu a fanoušci Rakouska skandovali: Messi, Messi!

Tabulky a výsledky fotbalového mistrovství Evropy

 

Zprávy - další články

Doporučujeme