FOTO: Do Paříže se nevrací turisté. Na Silvestr bude dohlížet 9 tisíc policistů!

31. prosince 2015·Zprávy·Redakce

Život v Paříži se ještě zdaleka nevrátil k normálu. Oslavy příchodu nového roku stále ještě tlumí atmosféra po listopadových teroristických útocích. A turisté se do města nevrací.

Necelé dva měsíce po koordinovaných teroristických útocích na oblíbená noční místa v Paříži a jejím nejbližším okolí, při nichž zahynulo 130 lidí, mají obavy z nového násilí stále dopady na obyvatele i turisty. Tisíce vojáků a policistů byly rozmístěny po celém městě. V ulicích jsou běžně k vidění vojenské hlídky s automatickými zbraněmi na hrudi. Dnes bude v Paříži rozmístěno 9000 policistů, což je 80 procent celého sboru!

Obavy z teroru v Paříži tlumí i začátek novoročních oslav, což je tam z hlediska turistiky tradičně významné období. Oficiální oslavy tak v Paříži letos budou méně bujaré. Úřady očekávají, že v noci na pátek bude méně Francouzů a cizinců na třídě Champs-Elysées, kde se tradičně účastní silvestrovských oslav na 600.000 lidí.

Z bezpečnostních důvodů se také uvažovalo o zrušení všech novoročních oslav v ulicích, ale pařížské úřady nakonec rozhodly, že je pouze zmírní. Například tradiční ohňostroj nahradí video promítané na horní straně Champs-Elysées. A jisté je, že restaurační provozovny budou mít opět nižší tržby. “Bude to smutný Nový rok, hlavně pro bary a kavárny, které jsou ve značné míře závislé na turistech,” řekl vedoucí bistra Café Pere et Fils Alexandre Bernard.

Zprávy - další články

Doporučujeme