FOTO: Nový letoun pro českou armádu. Světový unikát nezachytí radar!

4. dubna 2016·Zprávy·Redakce

V Plané u Českých Budějovic byl dnes představen nový letoun UL 39 Albi, ve kterém armáda může lépe a levněji cvičit své bojové piloty. Podle tvůrců je to světový unikát, který vznikal 17 let.

Ultralehký letoun je 7,2 metrů dlouhý, podobné je i jeho rozpětí křídel. Váží zhruba 320 kilogramů, ale má vlastnosti proudového letadla. Při jeho výrobě byly použity materiály, které v letectví nikdy použité nebyly.  Například je to první české letadlo vyrobené z prepregů autoklávovou technologií.

“Prepregy jsou fólie s lepidlem, které tlakem po zahřátí prostoupí tkaninou. Pak se materiál vkládá do autoklávu, kde se vytlačí všechny bublinky a vše se rovnoměrně prolne. Velmi zjednodušeně řečeno je letadlo vypečené v peci jako 25 metrů dlouhá bábovka,” uvedla Marta Špačková, mediální zástupkyně Fakulty strojní ČVUT, která se na vývoji podílela společně s firmami La Composite a Jihlavan Airplanes.

Stroj zatím není dostatečně letově prověřený, ale podle svých tvůrců by měl dosáhnout rychlosti až 200 km za hodinu. Může najít uplatnění ve vojenském letectví. “Ztížená identifikace UL 39 Albi spočívá v tom, že vrtule je schována uvnitř letounu, a tak nemůže radar zachytit její odraz ani tepelnou stopu,” uvedl vedoucí Ústavu letadlové techniky Robert Theiner.

VIDEO: Zeman o nové Jágrově přítelkyni: Přeji mu, aby neměla náklady jako trysková stíhačka!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme