FOTO: Restaurátoři vylepší nejdelší lustr v České republice

8. září 2015·Zprávy·Redakce

Nejdelší lustr v České republice mají v zámku Lednice na Břeclavsku. V pondělí jej památkáři demontovali a do jara příštího roku jej odborníci zrestaurují.

Lednický zámek byl hlavní rezidencí knížecího rodu Lichtenštejnů. V polovině 19. století si nechali u vídeňského kovolitce Hollensteina odlít mosazný lustr pro vstupní sál zámku. Historický lustr ve vstupním sále zámku váží 690 kilogramů a je 15 metrů dlouhý.  Má celkem 116 ramen!

Lustr je zavěšen na kladkostroji a osvětluje prostor v přízemí, prvním i druhém patře zámku. Původně byla na každém z ramen svíčka. Lustr se sundával kladkostrojem, aby mohly být zapáleny. V roce 1903 byl zámek jako jeden z prvních objektů na Moravě elektrifikován; svíčky tehdy nahradily žárovky.

Naposledy byl restaurován před 40 lety. Jeho demontáž je technicky náročná a byl převezen do restaurátorské dílny v Brně. Bude nejen vyčištěn, ale je nutné v něm vyměnit zastaralou elektrickou kabeláž. Navíc jej odborníci zkontrolují rentgenem. Tímto způsobem zjistí, zda v něm nejsou praskliny.

Zprávy - další články

Doporučujeme