FOTO: Všichni lyžaři uvízlí na lanovce v Červené Vodě byli evakuováni

17. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Policie ČR

V areálu Buková hora v Červené Vodě ve čtvrtek zůstalo uvězněno 71 lyžařů na sedačkové lanovce. Zastavila se kolem 13:00 poté, co na ni spadl strom. Lyžaře, mezi nimiž byly děti, se podařilo dostat v pořádku dolů, nikdo nebyl zraněný nebo podchlazený. Evakuace lyžařů byla ukončena v 16:17, uvedli hasiči. Poslední lidé na sedačkách i ve výši několika metrů tak strávili kolem tří hodin. Lanovka je moderní a vyhřívaná.

Na záchraně se podíleli hasiči, horští záchranáři i policie. Do Červené Vody v Orlických horách, kam areál spadá, přiletěly dva vrtulníky, záchranáři měli rolby a skútry, uvedla mluvčí policie Lenka Vilímková.

Lanová dráha měří 1688 metrů, je čtyřsedačková a vyhřívaná. Strom spadl na lano zhruba v polovině trasy. Obsluha lanovky strom odřezala, pak se pokusila lano nahodit zpět, aby mohla v nouzovém provozu svézt lidi do bezpečí. Lano se ale dostat zpět nepodařilo.

Lanovka bude zatím mimo provoz. Podle Vilímkové ji nejprve prozkoumá drážní inspekce. Provozovatel areálu o jejím znovuspuštění podá informace na svém webu nebo facebooku.

Policie zatím zahájila úkony trestního řízení, ovšem bez jakékoliv právní kvalifikace. Je pravděpodobné, že se strom zlomil například pod tíhou sněhu a nikdo za nehodu nemůže.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme