FOTO: Známý plzeňský památník Díky, Ameriko! se bude muset zbourat!

9. března 2016·Zprávy·Redakce

Památník Díky, Ameriko! v Plzni se nejspíš bude muset zbourat. Je totiž poškozený hlubokými prasklinami a není tak pro své okolí bezpečný. Základní kámen žulového pomníku byl položený už v roce 1990.

Předběžné výsledky měření obou více než 12tunových žulových pylonů z konce února ukázaly, že pravý pylon má viditelnou prasklinu a stavebně mnohem hůř je na tom druhý pylon blíž k Americké třídě. Projektant současného monumentu architekt Jan Soukup prozatím navrhl jejich zabandážování.

“Oficiální vyjádření očekáváme, ale s ohledem na dílčí zprávy to vypadá, že by se vyplatilo oba pylony vybourat sbíječkou a nahradit novými žulovými kvádry,” řekl starosta třetího obvodu Radislav Neubauer (ČSSD). I kdyby se oprava poškozeného pylonu ukázala jako schůdná, až výměnou kvádrů by byl podle starosty definitivně bezpečný. Znamenalo by to ale několikamilionovou investici a nejspíš i dohady o nové podobě památníku.

Letošní Slavnosti svobody to každopádně může zkomplikovat. Zejména pietní akt u pomníku, který už je kvůli bezpečnosti obehnán zátarasy. Náhradním řešením by bylo přesunutí aktu k loni odhalenému památníku generálu Pattonovi v sadovém okruhu u Velkého divadla. Radnice už oznámila, že při letošních květnových oslavách bude chybět i tradiční konvoj historických vozidel Convoy of Liberty.

Zdroj: Plzeňský deník

Zprávy - další články

Doporučujeme