Přerovany naštvala místní fotografická soutěž: Vyhrály snímky Romů

31. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: prerov.eu / Iris Koppelhuber

Když město Přerov vyhlásilo soutěž pro fotografy amatéry, nikoho by ani nenapadlo, jaké pozdvižení tím způsobí. Na základě hlasování veřejnosti totiž vyhrála autorka, která se rozhodla zvěčnit život místních Romů. Podle mnohých však vyhrát neměla. Vadilo jim, že snímky, které mají zachycovat život ve městě, se věnují pouze této menšině.

Město Přerov před několika měsíci vyhlásilo soutěž pro fotografy amatéry, ve které měli zvěčnit život ve městě. Projekt dostal jméno Humans of Přerov a všichni soutěžící měli zachytit svým úhlem pohledu 31. květen, tedy obyčejný čtvrtek v životě Přerova a jeho obyvatel.

Zapojila se celá řada nadšenců. Snímky se následně vyvěsily na webové stránky města a veřejnost mohla podle svého názoru hlasovat. Pro snímky Iris Koppelhuber (28), učitelky němčiny původem z Rakouska, hlasovalo celkem 1 120 lidí. Na druhém místě se pak umístila Jitka Přidalová se 321 hlasy a na třetím Lucie Studená se 173 hlasy.

Navzdory tak velkému náskoku ve výhře však radnice po vyhlášení výsledků čelila překvapivé kritice. Mnohým vadilo, že fotografka vyhrála soutěž o životě Přerovanů pouze se snímky Romů.

“Na sociálních sítích se zvedla vlna nevole. Lidé nám psali, telefonovali i nás osobně na radnici navštívili. Vadilo jim, že autorka porušila pravidla – mnozí neskrývali rozhořčení nad tím, že série pojmenovaná ‚Humans of Přerov‘ přece nevypovídá o lidech v Přerově, když zvěčňuje jen Romy,”uvedla pro MF DNES mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Vedle vyučování německého jazyka Koppelhuber ještě studuje sociologii na univerzitě ve Vídni. A právě to ji k přerovským Romům přivedlo. Od února tam totiž pracuje na výzkumu o práci českých asistentů prevence kriminality. “Chtěla jsem, aby na radnici visely fotky Romů. Přála bych si, aby lidé z Přerova přijali místní Romy také za občany města,” svěřila se serveru Romea.cz.

Mnozí také neskrývali rozhořčení nad tím, že má Rakušanka na fotografování živnostenský list. To žena přiznává, dodává však, že jde spíš o souhru okolností, a že nikdy žádný snímek nezpeněžila. “Protože v Olomouci učím němčinu, nechala jsem si před rokem pro tento účel vystavit živnostenský list. Na úřadě jsem k tomu mohla zaškrtnout i další činnosti a fotografování jsem zvolila pro případ, že by někdy někdo měl zájem o mé amatérské fotky a já musela příjem zdanit. Nikdy jsem však žádný snímek nenabízela a ani neprodala,” uvedla vítězka.

Živnostenský list na fotografování má navíc i další účastnice soutěže, Lucie Studená. Ta však žádné kritice nečelí. “Ostatním je jedno, že má živnostenský list i Lucie Studená, protože ona nefotila Romy,” stěžovala si Iris Koppelhuber ve vyjádření pro server Romea.cz. Na prvním srpnovém zasedání budou muset přerovští radní rozhodnout, zda výhru ženě nechají, či nikoli.

Mladou Rakušanku zcela zarazila míra nenávisti, s jakou se po zveřejnění výsledků setkala. “Okamžitě se pod článkem objevovaly rasistické komentáře, byl to emotivní výbuch. Mám pocit, že je jedno, jak moc se Romové snaží, stejně se vždy najde něco, co kritizovat,” myslí si šokovaná žena.

“Udivuje mě, jak jsou lidé nenávistiví. Na jednu stranu na sociálních sítích komentují, že moje fotky jsou špatné, na druhou píší, že jsem profesionální fotografka,” dodala pro server idnes.cz.

Celou fotografickou sérii si můžete prohlédnout ZDE >>.

Zprávy - další články

Doporučujeme