Francouzská vláda prý ustoupí žlutým vestám ohledně zvýšení daně

4. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Francouzská vláda se chystá ustoupit z plánu na zvýšení daně z pohonných hmot, který v posledních dvou týdnech vyvolal po celé zemi rozsáhlé protesty hnutí takzvaných žlutých vest. Informovala o tom dnes agentura AFP. Ústupky vlády by měl oznámit premiér Édouard Philippe, který podle médií chce zavedení daně plánované na leden o několik měsíců pozdržet a navrhne prý i další opatření, která by měla napjatou situaci zklidnit.

Vláda zatím žádné ústupky oficiálně neoznámila.

Hnutí žlutých vest organizuje od 17. listopadu protesty vyvolané původně plánem dalšího zvýšení daně z pohonných hmot. Hnutí má velkou podporu Francouzů a protesty jsou chápány v širším smyslu i jako protesty proti rostoucím životním nákladům. O víkendu tyto protesty provázela nezvyklá míra násilí, k demonstrujícím se připojili i členové krajní levice a pravice. Celkem si protesty vyžádaly přes 900 zraněných, z toho přes 150 policistů.

Vláda zvyšování cen pohonných hmot zdůvodňuje globálním navyšováním cen ropy. Pohonné hmoty ve Francii zdražují od roku 2014, v lednu má daň z nafty dále stoupnout o 6,5 procenta a z benzinu o 2,9 procenta.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme