Francouzští vyšetřovatelé identifikovali prvního z atentátníků!

15. listopadu 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Francouzští vyšetřovatelé identifikovali prvního z atentátníků, kteří v pátek v Paříži při koordinovaném vražedném útoku zabili 129 lidí. Zatčeno bylo šest lidí z jeho okolí. Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Na pařížském předměstí Montreuil se našlo další auto atentátníků, což podle naší sesterské stanice Europe 1 může svědčit o tom, že se jednomu komandu podařilo uprchnout.

Mostefai, který žil na pařížském předměstí Courcouronnes, byl jedním z mužů, kteří spáchali sebevražedný atentát namířený proti návštěvníkům rockového koncertu v centru Bataclan. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Policisté pak budou zjišťovat, zda útočníci měli komplice.

Zadrženy bylo šest osob z Mostefaiova okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně. “Je to šílené, sám jsem byla včera večer v Paříži, viděl jsem, jaký to byl zmatek,” řekl v sobotu agentuře AFP předtím, než ho policie umístila do cely předběžného zadržení. Zdůraznil také, že se s bratrem několik let vůbec nestýkal.

Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení. V roce 2010 ho sledovaly tajné služby kvůli údajné radikalizaci, ale nikdy neodhalily jeho zapojení do zločinného nebo teroristického spolčení. Podle agentury AFP policisté ověřují informaci, že loni cestoval do Sýrie.

Stanice Europe 1 oznámila, že se v Montreuil našlo druhé auto atentátníků, po němž policie 36 hodin pátrala. Jde o černý Seat Leon, v němž byla zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže a možná ještě vysadila jednoho útočníka na náměstí de la Nation a ten pak odpálil nálože u jedné kavárny.

Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie. Není vyloučeno, že jde o tři muže zatčené v sobotu večer v Belgii. Policie je náhodou kontrolovala u hranice v době, kdy ještě nebyli hledaní. Pak je předvolala k výslechu policie v Bruselu. Je mezi nimi jeden Francouz, který podle Europe 1 na své jméno půjčil jiné auto, které teroristé také použili. Jde o Volkswagen Polo, které zůstalo před sálem Bataclan, kde jiná skupina pozabíjela 89 lidí. Zatím není jasné, zda muž, který půjčil auto, také v pátek večer střílel.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme