GALERIE: Nádherná bitevní loď Vasa je chloubou Švédska i po téměř 400 letech

25. srpna 2016·Zprávy·Redakce

Přesně před 60 lety byla objevena historická bitevní loď Vasa, která ztroskotala krátce po svém spuštění na vodu v srpnu 1628. Dnes je vystavena ve zvláštním muzeu, které patří k nejnavštěvovanějším ve Švédsku.

Více než 50 metrů dlouhé plavidlo vyzbrojené 64 děly nechal postavit švédský král Gustaf II. Adolf. Rozměrný a bohatě zdobený trojstěžník se měl stát chloubou jeho flotily a zajistit švédské koruně nadvládu nad Baltským mořem. Na svou první plavbu se Vasa vydala ze stockholmského přístavu 10. srpna 1628. Slavnostní událost, provázená nadšením davů a slavnostními salvami, se ale rychle změnila v tragédii.

Loď sotva vyplula, když se do ní z boku opřel vítr. Vasa se naklonila na bok a otevřenými dělovými střílnami do ní natekla voda. Jen čtvrt hodiny po vyplutí šla Vasa ke dnu a s ní i několik desítek námořníků. Až v srpnu 1956 vrak objevil amatérský archeolog Anders Franzén a po pěti letech příprav byla slavná loď vytažena ze dna a předána do péče konzervátorů. Dnes ji můžete obdivovat v muzeu, které kolem ní postavili.

FOTO: Jirka G. Novák/Frekvence 1

Zprávy - další články

Doporučujeme