GALERIE: První fotky z místa pádu ruského letadla v Egyptě! Všech 224 lidí zemřelo

31. října 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Na egyptském Sinajském poloostrově se dnes krátce po startu zřítilo charterové letadlo ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě. Nehodu pravděpodobně nikdo nepřežil. Podívejte se na fotky z místa neštěstí!

Příčina havárie zatím není známa, jasno podle Káhiry bude až po vyhodnocení letových záznamníků, oba se už podařilo v troskách najít. Rusko do Egypta vypravilo vlastní vyšetřovatele. Své komisaře na místo posílají také letecké bezpečnostní úřady Francie a Německa. Rusko památku zahynulých uctí v neděli státním smutkem.

Stroj, kterým cestovali převážně Rusové a také několik Ukrajinců, mířil z letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu. Příčina nehody známa není, spekuluje se ale o technických důvodech, neboť letoun podle egyptských bezpečnostních zdrojů padal kolmo k zemi. Posádka prý byla zkušená.

Ruští vyšetřovatelé mezitím v ruské Samaře, kde letadlo naposledy tankovalo, prověřují palivo. Vyslýchají také veškerý ruský pozemní personál, který s posádkou a letadlem přišel do kontaktu. Ruské úřady navíc prohledaly kanceláře aerolinek, kde zabavily blíže neupřesněné dokumenty.

Kogalymavia uvedla, že může vyloučit lidské selhání jako důvod nehody. Zdůraznila také, že zřícený airbus měl všechny potřebné certifikáty. Loni nicméně bezpečnostní inspekce v letecké společnosti odhalila určité nedostatky, které ale firma v termínu odstranila.

Agentura TASS s odvoláním na káhirské letiště uvedla, že posádka letounu krátce před zmizením letounu z radarů žádala o přistání na nejbližším letišti. Hlásila technické problémy. Stroj zmizel z radarů po asi 23 minutách letu.

Dosud se podle egyptského premiéra Šarífa Ismáíla podařilo vyprostit 129 těl, která jsou letecky přepravována do Káhiry. Ismáíl také řekl, že je v podstatě vyloučené, že by někdo katastrofu přežil.

Radikální hnutí Islámský stát, které má na Sinaji svou odnož, vydalo prohlášení, že stroj sestřelilo. Ruské ministerstvo dopravy to označila za nepravdivé tvrzení. Podobný názor zastává i Káhira, podle které nic nenasvědčuje raketovému útoku. Také odborníci pochybují, že by radikálové měli potřebné vybavení k sestřelení letadla ve výšce zhruba 9000 metrů.

O příbuzné obětí, kteří se shromáždili na petrohradském letišti, pečují psychologové. V plánu je údajně jejich cesta do Egypta na místo havárie.

Dvojice největších evropských aerolinek Lufthansa a Air France-KLM po nehodě oznámila, že z bezpečnostních důvodů nebudou létat přes Sinajský poloostrov, dokud se havárie nevysvětlí. České aerolinie do Egypta a přes Sinajský poloostrov nelétají, lety nad Sinajem v současné době podle svého mluvčího neprovozuje ani Travel Service.

Zprávy - další články

Doporučujeme