GALERIE: Viděli jsme život uprchlíků v Jezové! Část jich odjela do Německa

4. září 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Reportérka rádia Frekvence 1 Martina Sokolová měla v rámci cyklovýletu do Jezové možnost vidět místní uprchlický tábor. Z něj zrovna část utečenců odjížděla na nádraží, odkud pak vlakem zamířila přes Rumburk do Německa. To je pro většinu uprchlíků cílová stanice!

Hračky jsou vítány

“Na vrátnici byli asi čtyři hlídači, kteří nás celkem asertivně upozornili, že na kole se nesmíme k vrátnici ani přiblížit. Zaparkovali jsme je tedy u vstupní brány, která byla otevřená. Šli jsme se zeptat, jestli můžeme dětem dovézt hračky. V tu chvíli jsme byli o fous přijatelnější vetřelci. Hračky přivézt můžeme a prý je dětem vážně předají.”

Pět kilo potravin

“U brány si nás odchytila jistá dokumentaristka ze Slovenska a tři muslimové. Chtěli vědět, s jakou jsme pořídili. Slovenka si stěžovala, že ji tam nechtějí vpustit s kamerou a že na ni byli dost nepříjemní od okamžiku, kdy v její ruce kameru vrátní zahlédli. Muslimský doprovod si postěžoval, v jak krutých podmínkách uprchlíci v Jezové žijí. Uprchlíkům dovezli oblečení a jídlo. Na jednu osobu můžete dát 5 kg potravin. V kufru měli ale 40 kg. Do tábora vás vpustí, až se uprchlíci navečeří. Navíc se tam dostanete jen v případě, že tam někoho znáte jménem, jinak nemáte šanci. Tahle partička v čele s dokumentaristkou zná dvě rodiny. Chtěli si je dokonce vzít k sobě domů, ale to je bez šance. Jeli sem kvůli tomu z Prahy.”

Tábor pro uprchlíky v Jezové u Bělé pod Bezdězem.

Odvoz z nádraží

“Po chvíli dokumentaristka zavelela, že vyrazí na vlakové nádraží, protože tam uprchlíky průběžně navážejí, tak třeba nějaké stihnou a natočí si jejich příběh do připravovaného dokumentu. My jsme sedli na kola a jeli jsme domů. Cestou nás předjel autobus. U okének seděly děti, muslimské děti. Mávaly nám ze zadních sedaček. V tu chvíli jsme se rozhodli zajet na nádraží. Tam už stál prázdný bílý autobus a za ním policejní auto. Perón byl zaplněn uprchlíky, mladými muži, ženami a dětmi – i miminky. Policisté spolu se dvěma muži vybavenými jakousi visačkou na krku na ně z důstojné vzdálenosti dohlíželi.”

 

Uprchlíky přivezl na nádraží autobus, který doprovázelo policejní auto!

Zmizte z 1. třídy

“Po příjezdu vlaku se uprchlíci chopili zavazadel a s výmluvným výrazem chtěli nastoupit do vagónu 1. třídy. Průvodčímu se to ale vůbec nelíbilo a nasměroval je do vagónu 2. třídy. V tu chvíli k němu přistoupil jeden z chlápků s visačkou na krku a řekl, že by je měli naložit spíš do nákladního vagónu. Nálada na nástupišti? Žádné nadšení, byť mi jeden z uprchlíků věnoval úsměv. Byl to zvláštní úsměv. Nebyl euforický. Mladá žena s dítětem na prsou si zoufale odfrkla. Pokračují směr Rumburk a pak…”

Utečenci čekají na nádraží na příjezd vlaku! 


Po příjezdu vlaku do něj nastupují a míří směr Rumbur, odtud pak pokračují do Německa!

Zprávy - další články

Doporučujeme