GALERIE: Zeman jednal v Pekingu s Putinem! O islámském státu a obchodu

3. září 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Prezident Miloš Zeman se dnes v Pekingu setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Vyzval Rusko, aby se připojilo k mezinárodnímu úsilí o zastavení teroristických akcí Islámského státu. Putin vyjádřil naději ve zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi.

Ruský prezident ocenil Zemanův postoj k hodnocení válečné minulosti. “Vysoce oceňujeme vaše stanovisko ohledně objektivního hodnocení nedávných dějin, období války,” řekl šéf Kremlu. Zeman se s Putinem letos setkává už podruhé, obě schůzky se přitom uskutečnily při příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války. V květnu spolu jednal v Moskvě.

Existující problémy je třeba řešit “spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se,” prohlásil ruský prezident. “Plně sdílíme toto vaše stanovisko,” řekl Zemanovi.

Náš prezident při setkání hovořil o potřebě čelit kampani teroristů z Islámského státu vytvořením mezinárodních sil. Požádal přitom Putina, aby se k této iniciativě připojil. Zeman, který hovořil rusky, poznamenal, že o této otázce hodlá mluvit v projevu na nadcházející schůzi Valného shromáždění OSN v New Yorku. Tam má v plánu promluvit i Putin.

“Chci na toto téma promluvit, ostatně zmínil se o tom i (ruský ministr zahraničí Sergej) Lavrov. Je třeba schválit jednotnou rezoluci Rady bezpečnosti, podobnou té, která byla přijata v reakci na teroristické útoky v Somálsku,” konstatoval Zeman. Protiteroristické síly by se podle něj neměly zaměřit na okupaci území, ale mířit na výcvikové tábory extremistů a na jejich pohlaváry.

Čtěte také: GALERIE: Zeman přihlížel vojenské přehlídce v Pekingu v kšiltovce!

Zprávy - další články

Doporučujeme