Gendermanem roku se stal novinář Kamil Fila

28. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook

Otevřená společnost dnes ocenila filmového kritika a novináře Kamila Filu titulem Genderman roku. Podle poroty se dlouhodobě snaží o demýtizaci feminismu. Píše o něm srozumitelně a předkládá ho v jeho skutečné podobě, jako demokratizační hnutí, sdělil ČTK manažer Programu prosazování genderové rovnosti z Otevřené společnosti Tomáš Pavlas. Ceny dostali také katolický kněz Petr Hruška z farnosti v Chebu a občanský aktivista Jakub Čech.

Trojice oceněných mužů podle Otevřené společnosti přispěla k prosazování rovných podmínek pro obě pohlaví. “Nevnímáme je jako hrdiny, ale jednoduše jako slušné muže, kteří chápou stejnou startovní čáru pro muže i ženy jako předpoklad demokratické společnosti. Obdobný přístup a postoje jsou zvláště u vlivných českých mužů bohužel velmi výjimečné,” uvedl Pavlas.

Čech se podle pořadatelů dokázal účinně zastat obětí sexuálního obtěžování, zaměstnankyň stavebního úřadu v Prostějově. Výsledkem byla změna pracovního řádu prostějovské radnice, který nově definuje sexuální obtěžování. Vedoucímu stavebního úřadu pak sebrali část platu.

Hruška dostal ocenění za text, ve kterém se vymezil proti svatováclavskému kázání katolického kněze Petra Piťhy. Piťha v katedrále svatého Víta věřícím řekl, že Istanbulská úmluva o prevenci a potírání násilí vůči ženám povede k přijetí opatření proti tradiční rodině. Za názor, že muž a žena nejsou totéž, bude podle něj hrozit deportace do “pracovně výchovných táborů vyhlazovacího charakteru”. Organizace Česká ženská lobby na kněze podala trestní oznámení.

Soutěž se konala letos podruhé. Loni ji Otevřená společnost vyhlásila mimo jiné jako reakci na propad Česka na žebříčku Světového ekonomického fóra, které srovnává podmínky žen a mužů.

Podle výroční zprávy za rok 2017 skončilo Česko v žebříčku na 88. příčce ze 144. V zajištění rovného přístupu mužů a žen ke vzdělávání a zdravotní péči bylo sice mezi státy světa první, propadlo se ale kvůli nízkému zastoupení žen v politice a ve vedení firem i kvůli rozdílu ve výdělcích žen a mužů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme