Gumová kachnička je nebezpečná? Vědci se zaměřili na populární hračku pro děti

8. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Populární dětská hračka do vany - gumová kachnička - by mohla být podle nejnovější studie pro děti velmi nebezpečnou věcí. Vědecký tým složený z amerických a švýcarských expertů o tom informoval ve své práci Biofilms and Microbiomes.

Zdá se, že populárním gumovým kachničkám odzvoní. Na dětskou hračku, kterou používají ratolesti snad ze všech koutů světa, se zaměřil vědecký tým složený ze Švýcarského federálního institutu vodních věd a technologií EAWAG a americké Illinoiské univerzity. Podle vědců je pravděpodobné, že uvnitř gumové kachničky by mohla být potenciálně patogenní bakterie, která způsobuje infekci očí, uší a žaludku.

Tým na základě výzkumu zjistil, že kachnička by mohla být schránkou pro mikroby. Vypuštěná voda ze čtyř testovaných kachniček z pěti podle vědců obsahovala bakterii legionellu a Pseudomonas aeruginosa, které mohou způsobit i zápal plic, respektive zánět močových cest.

Ve zprávě, která byla publikována v Nature Partner Journals, stojí, že v gumové kachničce bylo objeveno 75 miliónů buněk bakterií na centimetr čtvereční, což je velmi vysoká hodnota. Podle expertů je to zapříčiněno tím, že polymer uvolňuje uhlík, který slouží jako pastva pro bakterie. Proto by bylo nejlepší, kdyby kachničky byly vyráběny z kvalitnějšího polymeru, aby se bakterie nemohly šířit.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme