Gymnazista (17) zasadil spolužačce 64 bodných ran, případ putuje k vrchnímu soudu

6. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Případ pobodání gymnazistky na ulici v pražských Horních Měcholupech bude mít pokračování. Proti verdiktu, který uložil dívčinu spolužákovi a jeho přítelkyni čtyři a tři roky vězení za pokus o vraždu, se odvolala jak obžalovaná, tak i napadená dívka. Odvolání podala i státní zástupkyně. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Kauzou se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze, který může tresty i zpřísnit.

Oběma obžalovaným bylo v době činu 17 let. Chlapci hrozilo jakožto mladistvému maximálně deset let vězení. Dívka, která ho podle nepravomocného verdiktu k činu navedla, mohla dostat nanejvýš pětileté odnětí svobody.

Státní zástupkyně požadovala při loňském hlavním líčení pro oba obžalované ekvivalent výjimečného trestu u dospělých, tedy potrestání v sazbě pěti až deseti let. Podle soudu to ale u dívky kvůli právní kvalifikaci jejího skutku vůbec nepřicházelo v úvahu. U chlapce pak soudce tuto možnost nevyžil s ohledem na to, v jakém psychickém stavu mladík v době činu byl.

Student podle rozsudku zaútočil na svou spolužačku v listopadu roku 2017 poblíž jejího domova. Nejprve se ji údajně pokusil zezadu podříznout, a když se mu dívka vysmekla a začala křičet, zasadil jí dalších 64 ran do hlavy a obličeje, hrudníku a rukou. Zachránili ji svědci, kteří mladíka zaplašili a zraněné studentce přivolali pomoc.

Soud dospěl k závěru, že chlapce k činu přiměla jeho přítelkyně, která přišla na to, že jí byl se spolužačkou nevěrný. Údajně mu opakovaně vyhrožovala, že spáchá sebevraždu, pokud její sokyni nezabije. Hoch jí to uvěřil. Obžalovaná dívka tuto verzi odmítá a domáhá se zproštění viny.

Dvojice má napadené studentce společně uhradit 2,3 milionu korun za způsobenou újmu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme