Hamáček připustil, že spor o jména může zhatit spolupráci s ANO

17. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

ČSSD v jednáních o menšinové vládě s hnutím ANO udělala maximum a nemá kam ustoupit. V souvislosti se sporem o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) do funkce ministra zahraničí to v pořadu televize Prima Partie řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Nevyloučil, že by spor o personálie mohl v krajním případě znamenat konec plánu na vládu s ANO. Proti Pochemu mají výhrady prezident Miloš Zeman i komunisté, kteří by měli vznik kabinetu umožnit.

Premiér Andrej Babiš (ANO) proto Pocheho v sobotu vyzval, aby kvůli tomu o místo ve vládě neusiloval. Poche uvedl, že neuvažuje o tom, že by se nominace na funkci ministra zahraničí vzdal.

Aktuální situaci by podle Hamáčka měl řešit premiér a předseda ANO Andrej Babiš. “Nálada v poslaneckém klubu je taková, že my jsme splnili vše, co se očekávalo,” uvedl Hamáček. Odkázal přitom na připravené principy koaliční spolupráce, na kterých se jeho strana shodla s ANO. Premiér by podle nich měl respektovat personální návrhy ČSSD, řekl. “Pokud bychom ty principy porušili ještě předtím, než začneme spolupracovat, tak je to problém,” konstatoval Hamáček.

Zprávy - další články

Doporučujeme