Helena Šulcová: Baví mě show, nemám ráda mudrování. I s politikem se dá udělat zábavný rozhovor

10. května 2021·Zprávy·Barbora Turková

Helena Šulcová (Foto: archiv Frekvence 1)

Svým hlasem se živí už více než 20 let. Moderátorka Frekvence 1 Helena Šulcová začínala v jednom regionálním pražském rádiu. Nyní pravidelně uvádí pořad Press klub na Frekvenci 1 a věnuje se podcastu Mezi čtyřma očima.

Práce v rádiu je adrenalin a každý den může přinést něco nového. Moderátorka Frekvence 1 Helena Šulcová začínala v roce 1999, a i když občas pracovala i v televizi, práce v rádiu se nikdy nevzdala. Krom toho se věnuje i namlouváním různých voiceoverů třeba pro reklamy či filmy. Nejvíce ji ale zaměstnává práce na pořadu Press klub či podcast Mezi čtyřma očima. “Příprava na hosty trvá v rádiu tak dvě až tři hodiny, ale záleží, jakého máme hosta. Dělám si rešerši, čtu si rozhovory, které třeba za posledních 14 dní vyšly. Přečtu si všechno okolo něj, napíšu si otázky a pak všechno konzultuji s naší šéfredaktorem,” vysvětluje svůj postup přípravy rozhovoru Šulcová. Dle ní je i důležité, aby tato příprava probíhala přímo v rádiu a ona tak věděla, čím žije nejen Frekvence 1, ale i Česká republika.

Helena Šulcová a Václav Klaus. (Foto: archiv Frekvence 1)

V Press klubu se objevují nejen politici, ale i herci, zpěváci či odborníci na různá téma. Šulcová ale nemá vyhraněný konkrétní obor, který ji nejvíce zajímá. “Mě baví show. Myslím, že jsou politici, se kterými se dá udělat show. Nebaví mě mudrování, mám ráda, když má rozhovor akci, a když je to dialog dvou lidí, ne monolog. Když takový host přijde, musím mu hodně skákat do řeči. Baví mě kdokoliv, kdo je zajímavý a je jedno, jestli je to politik nebo někdo ze showbyznysu. Snažím se, aby lidi rozhovor bavil a neměli pocit, že ho vede nějaká nepříjemná teta rádiu. Vždycky to má být show,” přiznává moderátorka.

Chci, aby hosté měli přesah

Kromě moderování v rádiu má Helena Šulcová i vlastní podcast Mezi čtyřma očima. I v něm se věnuje rozhovorům, ale oproti Press klubu jsou témata více nadčasové. I díky tomu příprava trvá delší čas. “Občas hledám i perličky, právě díky tomu, že se nemusím držet jen aktuálních témat,” říká. Rozdíl mezi podcastem a rádiem je i ten, že v podcastu se nemusí držet časového limitu. “Press klub trvá většinou dvacet minut a je pravda, že hosté jsou ukázněnější. Vědí, že musí přijít v šest večer, kdy to začíná. I na natáčení podcastu přijdou včas, ale je to volnější v tom, že si ještě chvilku předtím povídáme, dáme si kafe a začneme. Je to uvolněnější,” vysvětluje rozdíl mezi rádiem a podcastem.

V podcastu Mezi čtyřma očima si nevybírá jen jeden typ hostů, ale snaží se, aby portfolio bylo zajímavější. “Chtěla jsem, aby spektrum hostů bylo velké a vyhovuje mi to. Má to společné to, že jsou to vždycky známí lidé, u kterých hned víte, kdo jsou. Navíc se snažím, aby dotyčný měl přesah. Příklad může být třeba kuchař Jiří Babica. Je to kuchař, ale také podnikatel, který má svůj obchod. Rozebírali jsem, jak na něj dolehla koronavirová krize, když musel mít zavřeno. Nebo si vybírám hosty, kteří dlouho třeba nikde nebyli. To je i příklad Pavla Béma, dříve velmi úspěšného politika. Dlouho nikde nebyl, tak mě zajímalo, co si o současné situaci myslí on,” říká moderátorka. Většina hostů nemá s mluvením problém a občas mluví až moc. “Zažila jsem jednoho fotbalistu, který odpovídal jednoslovně nebo jen pokyvoval hlavou, což je v rádiu blbý. Ale poradila jsem si s ním, měli jsme dvacet minut. Ale většinou je to obráceně a chodí mi hosté, co hodně chtějí mluvit, takže je musím spíše mírnit.”

Vzhledem k tomu, že je hlas jejím hlavním pracovním nástrojem o něj musí i pečovat. “Když cítím, že mi není moc dobře, raději zůstanu dva dny doma a odpočinu si. Starám se o něj třeba tím, že nikdy nepiju studenou vodu. I když je venku čtyřicet stupňů, vždycky si objednám vodu, co má pokojovou teplotu,” uzavírá Helena Šulcová, kterou pravidelně můžete slyšet na Frekvenci 1 v pořadu Press klub od pondělí do pátku od 18. hodin nebo v podcastu Mezi čtyřma očima, který vychází ve čtvrtek v 10. hodin dopoledne.

Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout zde. 

 

Helena Šulcová a Pavel Novotný. (Foto: archiv Frekvence 1)


Zprávy - další články

Doporučujeme