Herečku Jane Fondovou (81) zadržela na demonstraci policie

13. října 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Americkou herečku Jane Fondovou zadržela v pátek na klimatickém protestu ve Washingtonu policie, z místa byla vyvedena v poutech. Spolu s 81letou Fondovou skončilo v rukách policie dalších 15 aktivistů, uvedla televize CBS News.

Fondová i další zadržení protestovali před budovou Kapitolu, který je sídlem amerického Kongresu. Ještě před demonstrací herečka avizovala, že se akce zúčastní, neboť oceňuje sílu hnutí, které mládež vytvořila. Na svém webu napsala, že se do Washingtonu přestěhovala, aby byla blíže epicentru boje za klima.

Zadržení nyní čelí obviněním z nedovoleného shromažďování, neuposlechnutí policie a výtržnictví. Policie totiž nejprve demonstranty vyzvala, aby místo opustili, když tak neučinili, tak je zadržela.

Fondová se proslavila nejen jako vesmírná kráska z filmu Barbarella, ale také jako aktivistka. V září například vystoupila s projevem na klimatické demonstraci v Los Angeles, v roce 2016 pak strávila významný severoamerický svátek Den díkuvzdání v indiánské rezervaci Standing Rock na protestu proti výstavbě ropovodu Dakota Access Pipeline.

Fondová není jedinou známou osobností, která byla tento týden při demonstracích zadržena. Ve čtvrtek na londýnském Trafalgarském náměstí policie zadržela belgickou princeznu Esméraldu, dceru někdejšího krále Leopolda III. a současného vládce Phillipea. Esméralda se účastnila protestu ekologického hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí).

Zprávy - další články

Doporučujeme