Historici jsou zklamaní. Na křižníku Karlsruhe Jantarová komnata není

9. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Jantarová komnata. (zdroj: Shutterstock)

Loni obletěla svět zpráva, že na dně Baltského moře byl objeven vrak lodi. Konkrétně se jedná o německou nákladní loď Karlsruhe, která ztroskotala v roce 1945. Od pondělí se k tomuto objevenému kousku potápí skupina 33 potápěčů a všichni doufali v jedno, že objeví ztracenou Jantarovou komnatu. Bohužel se velké odhalení nekonalo. Informoval o tom server Daily Mail.

Vrak se podařilo najít loni v hloubce 88 metrů asi 70 kilometrů od polského města Ustka. Každý den se uskutečnilo 12 ponorů a každý potápěč měl 30 minut na průzkum. Loď byla úplně nedotčená. V jejích útrobách se nacházela vojenská vozidla, porcelán a bedny donedávna s neznámým obsahem. Vedoucí expedice Tomek Stachura se domníval, že právě v těchto boxech jsou uložené desky rozebrané Jantarové komnaty. Celý svět tak se zatajeným dechem čekal, zda se toto tvrzení potvrdí. Kdyby ano, byl by to jednoznačně jeden z největších objevů současnosti.

Bohužel následovalo velké zklamání. Po čtyřech dnech potápění se zjistilo, že v bednách Jantarová komnata není. “Všechny bedny obsahovaly vojenské vybavení kufry uprchlíků s osobními věcmi, kteří prchali před nacisty z východního Pruska,” uvedla expedice podle Daily Mail na facebooku ve středu. Ukončily se tak několikaměsíční spekulace.

Křižník byl využitý Němci, kteří prchali před Spojenci. Loď měla plout z ruského Kaliningradu neznámo kam, ale nedoplula a potopila se po útoku sovětských pilotů. Na plavidle tak kromě vzácných artefaktů a vojáků byli civilisté, které nacisté evakuovali před spojeneckými vojsky. Loď byla naložena objemným nákladem, a to 306 tunami. Chránily ji navíc dvě minolovky, takže na palubě mohl být velmi cenný náklad,” uvedl historik Piotr Michalik pro server.

View this post on Instagram

A post shared by romanowowie (@romanowowie)

Jantarová komnata byla místnost s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru. Na zakázku si ji nechal zhotovit pruský král Fridrich I., ten ji v roce 1716 daroval ruskému caru Petru Velikému. Poté téměř 200 let byla v Kateřinském paláci v Carském Selu. V roce 1941 ji ukradli němečtí vojáci a vystavili si ji na zámku v německém Königsbergu (ruském Kaliningradu). Bohužel ji v roce 1945 rozebrali a od té doby se po ní slehla zem. Její věrnou kopii můžete od roku 2003 vidět v Kateřinském paláci.

Co na to Jan Kraus?


Zprávy - další články

Doporučujeme