Autor Karlíka a továrny na čokoládu nenáviděl Židy. Jeho rodina se nyní omluvila

6. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Foto: Wikipedia Commons; CSFD

Rodina populárního britského spisovatele Roalda Dahla se omluvila za jeho antisemitské poznámky. Uvedla přitom, že je považuje za nepochopitelné. Informovala o tom agentura Reuters. Autor Karlíka a továrny na čokoládu a dalších dětských knih zemřel v roce 1990 ve věku 74 let.

Dahlova díla se i mnoho let po jeho smrti těší oblibě dětí po celém světě. Knihy Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Čarodějnice, Fantastický pan Lišák a Matylda se dočkaly filmových a divadelních zpracování.

Občas však autor svými výroky vyvolal pobouření, a to zejména antisemitskými komentáři při rozhovoru s britským časopisem New Statesman v roce 1983. “Židovský charakter má rys, který vyvolává nepřátelství, možná je to určitý nedostatek velkorysosti vůči nežidům,”uvedl. “Ani takový mizera jako Hitler na ně neměl spadeno bezdůvodně,” dodal.

V prohlášení na oficiálních webových stránkách organizací, které spravují Dahlovu pozůstalost, autorská práva a jemu věnované muzeum, se nyní jeho rodina za tato slova omluvila. “Tyto předsudečné komentáře jsou pro nás nepochopitelné a ostře kontrastují s mužem, kterého jsme znali, a s hodnotami v jádru příběhů Roalda Dahla, jež mají pozitivní vliv na mladé lidi po celé generace,” uvedla.

Roald Dahl. Foto: Wikipedia Commons

Trvalý dopad slov

“Doufáme, že stejně jako tomu činil ve svém nejlepším, tak i v tom absolutně nejhorším nám může Roald Dahl připomenout trvalý dopad slov,”stálo v prohlášení.

Režisér Steven Spielberg byl požádán o komentář k Dahlovým antisemitským výrokům v roce 2016 na filmovém festivalu v Cannes, kde propagoval svou filmovou adaptaci Obra Dobra. Uvedl tehdy, že o komentářích nevěděl s tím, že kniha je o přijímání odlišností, což je poselství, které se snažil předat ve filmu.

Mezi další významné filmové adaptace Dahlových děl patří dva velkorozpočtové filmy Karla a továrny na čokoládu a jeden Fantastického pana Lišáka. Muzikálové zpracování Matyldy se stalo hitem na newyorské Broadwayi a v Londýně.

Na streamovací platformě HBO Max mělo nedávno premiéru nové filmové zpracování Čarodějnic od studia Warner Brothers. Hlavní roli ve snímku režiséra Roberta Zemeckise ztvárnila herečka Anne Hathawayová.

Zprávy - další články

Doporučujeme