Hledání kešek je bezpečná rodinná aktivita. Oběti podcenily základní pravidla, tvrdí asociace

15. června 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Pátrání po mladíkovi, který se ztratil během hledání kešky, začalo v sobotu, v neděli pokračovalo od dopoledne zhruba do 17:00 a v pondělí od 09:00 do 20:00. Pohřešovaný muž byl součástí čtyřčlenné skupiny, kterou ve stoce dlouhé přes čtyři kilometry překvapil prudký liják. Dvěma z nich se podařilo zachránit, lékaři motolské nemocnice jim ošetřili drobná poranění. Sedmadvacetiletou ženu našli v sobotu večer policisté utonulou pod Jiráskovým mostem.

Česká asociace geocachingu se vyjádřila k incidentu na svých facebookových stránkách, kde skrze příspěvek vysvětlila, že se jedná o platformu pro aktivní trávení volného času. Pokud se dodržují pravidla, lze hovořit o aktivitě vhodné pro rodiny s dětmi. Existuje pouze málo kešek, při jejichž hledání je vyžadována dobrá fyzická kondice. Pokud však hledající neporuší pravidla, jsou i tyto náročnější kešky bezpečné.

Místo u Motolského potoka je uvedeno s důrazem na vysokou terénní obtížnost v souvislosti s pobytem v podzemí-Asociace usuzuje, že, ačkoliv není vyšetřování u konce, je dost pravděpodobné, že hráči podcenili základní pravidlo. Vstoupili do podzemí, když hrozily silné deště.

Stejně jako pravidla dodržuje cyklista, nebo turista, musí na ně dbát i hledači kešek. Česká asociace geocachingu se ve svých aktivitách zaměřuje i na vzdělávací programy, do kterých se promítne poučení z této tragédie, jak uvádí.

Jeden z policejních potápěčů, který se podílel na pátrání, označil zmíněnou oblast za velmi nebezpečnou. “I pro nás, kteří máme profesionální výcvik. Nebezpečná v této lokalitě je především takzvaná říční vana, která se nachází mezi ostrovy. Do té se dá totiž dostat pouze z tamního zdymadla,” sdělil.

Zprávy - další články

Doporučujeme