Hledání meteoritu spadlého na jihu Čech nekončí. Od kamene ho rozeznáte na první pohled, říká astronom

29. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Šance na nalezení části meteoritu, jenž spadl téměř před dvěma měsíci u Českých Budějovic, se snižuje. Astronomům se zatím neozval nikdo, kdo by část tělesa našel. Bolid dopadl na zem 3. prosince v oblasti českobudějovického sídliště Máj. Vzhledem k váze a rychlosti pádu však mohl skončit hluboko pod zemí a nebo v některém z Vrbenských rybníků. ČTK to řekl Pavel Spurný z astronomického ústavu.

“Samozřejmě, že naděje pořád zůstává, ale čím delší časový úsek od té doby uplyne, tím se ta šance zmenšuje. I když před časem se nám stalo, že lidé nalezli část meteoritu u Hradce Králové až po tři čtvrtě roce,” uvedl Spurný.

Největší část bolidu, který spadl u Českých Budějovic, by měla vážit přibližně jeden kilogram. Podle Spurného je meteorit odlišný od běžného kamene pouhým okem.

Astronomové v Jihočeském kraji zaznamenali další jev 18. ledna. V oblasti Milevska na Písecku spadl jasně viditelný bolid, jehož dráhy si všimlo několik lidí. “Je to pěkná podívaná, proto se lidé ozvali. Ale z hlediska výjimečnosti se v tomto případě nejedná o nic unikátního a mimořádného,” řekl Spurný.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme