Hnutí ANO trvá na Babišovi jako premiérovi

10. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Poslanecký klub hnutí ANO se shodl, že současný premiér v demisi Andrej Babiš je jediný kandidát na post premiéra. Informoval o tom předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Podle Fatýnka je podpora Babiše mezi poslanci ANO jednoznačná a nezpochybnitelná. “Hnutí ANO má na pozici premiéra jednoho kandidáta, a tím je Andrej Babiš,” řekl Faltýnek.

Osoba premiéra byla hlavním důvodem krachu rozhovorů o možné vládní koalici mezi ANO a ČSSD. Sociální demokraté už před rozhovory označili trestní stíhání Babiše kvůli financování farmy Čapí hnízdo za zásadní problém. Vyjednavači ČSSD později uvedli, že by byli ochotni trestně stíhaného premiéra tolerovat, požadovali ale výměnou za to kontrolu nad ministerstvem financí, nebo vnitra. ANO tento požadavek odmítlo.

Poslanci ANO dnes také na popud Faltýnka hlasovali, zda by chtěli další jednání s ČSSD o vládě. “Naši kolegové na klubu se vyjádřili, že už dál většinově nechtějí jednat se sociální demokracií,” řekl předseda klubu ANO České televizi. Podle ČT hlasovala pro návrat k jednání s ČSSD jen zhruba třetina přítomných poslanců ANO. Pro další jednání bylo 24 poslanců a proti 44.

Pokud by ANO od nominace Babiše do premiérské funkce ustoupilo, je s hnutím připraveno spolupracovat více stran. Kromě ČSSD tuto ochotu vyjádřili i lidovci nebo Starostové. Tyto tři strany mají spolu s ANO ve Sněmovně 109 poslanců.

Zeman pověřil Babiše sestavením kabinetu po loňských říjnových volbách, ve kterých jeho hnutí získalo nejvíc hlasů. Babiš vytvořil jednobarevnou menšinovou vládu, která v polovině ledna nezískala důvěru Sněmovny. Prezident poté pověřil Babiše jednáním o vzniku nového kabinetu, přičemž premiérovi v demisi dal čas do léta. Znovu ho premiérem dosud nejmenoval.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme