Hokejista Francouz: Branku na MS brání v masce s prezidenty. Je to taková pocta, říká

8. května 2017·Zprávy·Redakce

Pavel Francouz.
(CTK/RvS.Media/Monika Majer)

Rád čte historické knihy a při angažmá v Rusku na to má dost času, i proto si hokejový brankář Pavel Francouz nechal na masku pro mistrovství světa vyobrazit prezidenty, kteří se výrazně zapsali do české a československé historie - Tomáše Garriqua Masaryka a Václava Havla.

“Líbí se mi, co pro naši zemi udělali a respektuji je. Tohle je taková pocta,” řekl Francouz. Již dříve se vyjádřil, že oba státníky považuje za největší osobnosti české historie. “Byl to takový nápad. Objevilo se mi to v hlavě a pak už jsem jen hledal vhodné obrázky a dávali jsme to dohromady,” uvedl gólman ruského Čeljabinsku.

Sám si na internetu našel obrázky obou prezidentů od Miroslava Vomáčky a požádal o svolení, zda jeho perokresby může použít. Francouzův designér Bohumil Korál jejich portréty umístil na boční strany helmy. Na zadní stranu si Francouz nechal vyobrazit panorama rodné Plzně.

“Je to moje helma a nedělal jsem to kvůli lidem, aby o tom diskutovali. Myslím ale, že pár lidí ji ocení,” řekl Francouz, jenž měl v sezoně na masce bílého medvěda, maskota Čeljabinsku. Na loňském šampionátu se představil v helmě v národních barvách se státními symboly na stranách.

Spoluhráči prý výzdobu jeho helmy příliš neřeší. “Myslím, že pár kluků to ani nepostřehlo. Oni to berou jako chránič hlavy,” pousmál se Francouz.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme