Hokejový bůh Jágr: Nevím, co se mnou v příští sezoně bude

24. července 2017·Zprávy·Redakce

Jaromír Jágr (Ilustrační foto)

Hokejový velikán Jaromír Jágr zatím stále nemá jasno, jaký dres bude oblékat v příští sezoně. Prozradil, že v NHL je v kontaktu s několika kluby, ale zároveň připomněl, že od námluv je daleko ke konkrétním jednáním o podobě smlouvy. Kromě jiného také připustil, že ho překvapil konec v týmu Floridy, ale blíže rozebírat ho nechtěl.

Pětačtyřicetiletý Jágr, druhý nejproduktivnější hráč historie NHL, stále zůstává volným hráčem, přestože trh s nimi se otevřel již na začátku července. Panthers, jejichž barvy naposledy hájil, ztratili o služby olympijského šampiona z Nagana zájem.

“Momentálně nevím, jak to se mnou v příští sezoně bude. Několik mužstev je rozjednaných, bude záležet na tom, co se ukáže jako nejlepší varianta. Jedna věc je bavit se, druhá pak už konkrétně jednat. Nechal bych to být, nechci se k tomu moc vyjadřovat. Až se něco stane, dozvíte se to. Alternativ je mnoho,” řekl Jágr novinářům po dnešním tréninku s prvoligovým Kladnem, jehož je majitelem.

Po zvěstech ze zámoří z minulého týdne, že byl spatřen na letišti v Ottawě, byl spojován s možným přesunem do kanadské metropole. Sám ale tyto spekulace nyní vyvrátil. “Přesně vím, jak to vzniklo. Jeden fanoušek napíše, že viděl na letišti člověka, který má stejně dlouhé vlasy jako Jágr. A je to,” smál se nestárnoucí forvard.

Pevně daný termín, do kdy chce mít jasno, nastavený nemá. “Bylo by samozřejmě jednodušší mít něco před sebou a vědět, na co konkrétního se připravuješ. Ale pro mě není až tak důležitý, aby bylo jasno co nejdřív. Musím být hlavně trpělivý,” prohlásil Jágr.

Čekáním se nenechává stresovat. Podobné situace, kdy byl dlouho bez smlouvy, už zažil. “Jenže to jsem byl mnohem mladší. Moje stáří teď pochopitelně hraje roli. Ale zase nejsem tak špatnej, abych už NHL nemohl hrát. To si určitě nemyslím,” věří Jágr.

V případě setrvání v nejlepší hokejové lize světa mu stačí nastoupit do dalších 57 utkání a na čele přehledu hráčů s nejvíce odehranými zápasy v NHL vystřídá Gordieho Howea. Nebere však tento fakt jako zásadní motivaci, proč usilovat o další pokračování kariéry v NHL.

“Na jednu stranu by bylo hezký tenhle rekord překonat, hrát ale hokej jenom kvůli tomu nejde. Musíš k němu mít lásku. Co si budeme namlouvat, hokej v NHL je na úplně jiné úrovni než jakákoliv jiná liga na světě. Svou tradicí, zázemím, atmosférou, diváky; prostě vším,” konstatoval Jágr.

To vše jsou důvody, proč by se mu NHL velmi nesnadno opouštěla. “Jasně, ale záleží i na tom, jakou příležitost dostaneš, jak moc jsi žádaný, jaká by měla být tvá role v mužstvu.” Věří, že nějaká příhodná nabídka nakonec přijde. “Ať už bude z NHL, KHL, české extraligy nebo z Kladna. Dělat si starosti, kde budeš hrát, je úplně zbytečný. Důležité je být připravený a ne překvapený, až příležitost přijde,” zdůraznil Jágr.

Nezastírá však, že překvapením pro něho byl konec na Floridě. “Už se k tomu nechci vracet. Spousta lidí neví, co se tam stalo. Vždycky věřím, že co se člověku stane, přihodí se z dobrého důvodu. Že je to vždycky ta nejlepší věc, která se ti může stát. Možná mě konec na Floridě i posunul dál. Věřil jsem tomu, co ti řekne druhá strana, ale nakonec to tak nebylo,” zamrzelo Jágra.

Generální manažer Panterů Dale Tallon přitom zpočátku tvrdil, že má zájem o to, aby Jágr v týmu zůstal. Vše ale bylo nakonec jinak. “Stalo se, odpustil jsem mu. Zase se ukázalo, jak obrovským byznysem NHL je. Na city se nehraje. Ale tak to je v každé práci. Někdo z klubového vedení musel udělat rozhodnutí a dopadlo to takhle. Někdo je šťastný, někdo není. Takhle to chodí všude na světě. NHL není místo, kde by se dávaly věci zadarmo,” uvedl Jágr.

Florida během sezony klopýtala, Jágr přesto stihl 46 bodů z 82 duelů základní části za 16 gólů a 30 asistencí. Solidní bilanci ale nepřeceňuje. “Čísla neodpovídají tomu, že bych byl nejhorší v lize. Je mi však jasný, že když budu na stejné úrovni jako mnohem mladší hráč, dostane příležitost on. A je to pochopitelné, udělal bych to i já na Kladně. Když jsi starší, musíš být lepší než ti mladší. Já jsem nebyl, tak si nestěžuju. Dopadlo to, jak to dopadnout mělo. Je to spravedlivý,” nezastíral Jágr.

Přesný scénář, jak postupovat v případě, že by NHL nevyšla, připravený nemá. KHL nevyloučil, ale ledacos naznačil. “Všechno záleží na konkrétních jednáních. Určitě by to muselo být spojené s Kladnem, aby z toho měl klub nějakou výhodu. Na svůj klub totiž nesmím zapomenout. Až s hokejem skončím, musí hokej na Kladně dál fungovat. I to bude zásadní v mém rozhodování,” uvedl Jágr.

S ohledem na další působiště bude dlouhá i jeho letní zastávka v Čechách. “Záleží, jakým směrem mě to povede a kam se dostanu. Pokud podepíšu v NHL, v půlce září mi začíná přípravný kemp. Když podepíšu někde v Evropě, budu muset do měsíce odjet,” řekl Jágr.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme