Hokejový svaz zavedl od příští sezony přímý sestup z extraligy

14. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Tipsport extraliga/facebook

Výkonný výbor hokejového svazu ve čtvrtek rozhodl o tom, že od příští sezony bude z extraligy přímo sestupovat nejhorší tým základní části do první ligy. Ruší se tak dosavadní model čtyřčlenné baráže, kterou hrály dva týmy z nejvyšší soutěže a finalisté play off první ligy. Do extraligy bude od sezony 2019/20 postupovat vítěz finále play off první ligy.

Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější,” uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě. “Myslíme si, že není na co čekat. Na Hokejovém fóru jsme si řekli některé věci, které bychom měli udělat rychle, a tohle je jedna z nich,” doplnil pro ČTK.

Král o možnosti přímého postupu a sestupu z extraligy, který dlouhodobě podporuje, mluvil na setkání s novináři na konci ledna, kde prezentoval závěry z předešlého Hokejového fóra. Upozorňoval však na skutečnost, že zásadní změnu nechce udělat bez souhlasu Asociace profesionálních klubů (APK). Ve čtvrtek ale svaz oznámil, že změnu odsouhlasil.

Na APK jsme o tom hovořili už dva roky, možná déle. Není to ale jen věc APK, netýká se to jen extraligy a má to dopad na celý český hokej. Hodnotili jsme to v globálu,” uvedl Král. Zavedením přímého postupu a sestupu v extralize se například prodlouží sezona pro týmy v druhé nejvyšší soutěži.

O zásadní změně hlasoval jedenáctičlenný výkonný výbor a devět jeho členů bylo pro přímý sestup a postup a tím i zrušení baráže, která se ve stávajícím modelu hrála od sezony 2012/13.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme