Hororová móda? Červená bunda Jacka Nicholsona jde do aukce

13. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

 Klapku z filmu Spalující touha z roku 1999, vínově červenou bundu, kterou nosil herec Jack Nicholson v hororu Osvícení z roku 1980, a řadu dalších předmětů spojených s tvorbou amerického režiséra Stanleyho Kubricka bude 27. března dražit turínská aukční síň Aste Bolaffi. Informovala o tom agentura ANSA. Předměty pocházejí ze sbírky režisérova bývalého asistenta Emilia D'Alessandra a jeho ženy Janette.

D’Alessandro začal pro Kubricka pracovat jako řidič, postupně se mezi nimi rozvinul osobní vztah a stali se přáteli. D’Alessandro nakonec pro režiséra, který se vyznačoval samotářstvím, pracoval jako asistent od roku 1971 až do režisérovi smrti v roce 1999.

Z hororu Osvícení do dražby půjdou například dva koberce z místnosti, kde hlavní protagonista “pracuje” na svém románu. Vyvolávací cena je 2000 dolarů (asi 41.300 Kč) za každý. Obzvláště cenným kouskem je část původního filmu (vyvolávací cena 3000 dolarů, tedy zhruba 62.000 Kč), na němž manželka zešílivšího spisovatele nese jejich syna v náručí. D’Alessandro jej dostal přímo od Kubricka, třebaže o režisérovi bylo známo, že po sestřihu zbytky filmu pálí.

Z Kubrickova snímku Olověná vesta z roku 1987 o vietnamské válce se v aukci objeví jeden z klobouků seržanta Hartmana, který v první části filmu svěřené nováčky ve výcvikovém středisku psychicky i fyzicky týrá. Vyvolávací cena je 3000 dolarů, tedy asi 62.000 Kč. Dražit se bude i vinylová deska s původním soundtrackem, který složila Kubrickova dcera, a vojenská bunda, kterou režisér při natáčení nosil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme