Hororová statistika: Denně 7 českých aut bourá do stromů! Rady, jak se nehodám vyhnout

11. října 2016·Zprávy·Redakce

Jen za loňský rok zemřelo na českých silnicích 102 lidí po nárazech do stromů. To je více než 15 procent všech obětí dopravních nehod. Poradíme vám, jak se takové kolizi vyhnout.

Nárazy do stromu u silnic nepřežilo minulý rok 81 lidí cestujících v osobních autech, 11 motocyklistů, dva lidé v nákladních vozech, dva cyklisté a šest lidí v jiných vozidlech. Nejtragičtější byly nehody motorkářů – každý pátý střet si připsal jednoho usmrceného. Nejvíce mrtvých zaznamenali policisté v Jihočeském kraji, konkrétně 19.

Dalších 223 osob se zranilo těžce a více než tisícovka lehce. Policie vyšetřovala loni celkem 2596 kolizí se stromy, to je v průměru 7 denně!  Podle dopravních expertů jsou stromy sice málokdy vlastní příčinou nehod, ale bývají často klíčovým faktorem, který rozhodne o jejich následcích. Řidiči by proto měli s jejich přítomností počítat. 

Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti dává následující rady:

  • především při jízdě po úzkých okreskách je třeba vyvarovat se jízdy na hraně. Do zatáček raději najíždějte s potřebnou rezervou.
  • při míjení se s protijedoucími vozidly se určitě vyplatí zmírnit tempo jízdy a raději počítat s možnou chybou některého z motorizovaných kolegů
  • buďte připraveni i na to, že v zeleni se může schovávat zvěř, která vběhne těsně před projíždějící vozidlo
  • střídání osvětlených a tmavých úseků silnice s sebou nese riziko možného přehlédnutí chodce, cyklisty či neočekávané překážky

Celkově podle statistik za posledních 15 let zemřelo po nárazech do stromu 2255 lidí, dalších 6372 bylo zraněno těžce a 28.400 lehce. O stromy u silnic se proto v minulosti již vícekrát rozpoutal boj – silničáři je chtějí kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy kácet, ekologové jsou proti.

Zprávy - další články

Doporučujeme