Houslista Pavel Šporcl poslal Babišovi otevřený dopis: Kultura je na samém chvostu zájmu vlády, píše

23. března 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Houslista Pavel Šporcl poslal otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi. (Foto: ČTK)

Houslista Pavel Šporcl poslal předsedovi vlády Andreji Babišovi a členům vlády otevřený dopis. Kde se vyslovil ke kultuře, na kterou vláda podle něj vůbec nemyslí. Také poukázal na tichou změnu v učebním plánu základních škol (ZŠ), kdy hudební výchova má mít na úkor informačním technologiím sníženou akreditaci na méně než hodinu týdně. Dopis nasdílel na svém Facebooku pro veřejnost. Reakce premiéra na sebe nenechala dlouho čekat a k dopisu se na síti veřejně vyjádřil.

Už hodně dlouho mám pocit, že je kultura v současné situaci na samém chvostu zájmu vlády, začíná facebookový příspěvek Pavla Šporcla. Kultura je podle něj podhodnocena. Stát jí za poslední rok výrazně nepodpořil. Podle slov slavného houslisty se někteří umělci potýkají s každodenními existenčními starostmi. Někteří byli nuceni změnit profesi a museli prodat i své hudební nástroje, aby měli peníze na uživení rodin nebo na platbu hypoték. Bohužel to vypadá, že to nikoho z vlády nezajímá, dodává.

Kultura je na konci zájmu vlády, tvrdí houslista Pavel Šporcl. Aneb po nás potopa…Otevřený dopis Vládě ČR, k rukám…

Posted by Pavel Šporcl on Monday, March 22, 2021

 

Dnešní veřejné mínění přirovnal ke knize od spisovatele Josefa Tomana – Po nás potopa.Rok po vyhlášení nouzového stavu je situace v kultuře (a nejen tam) v tak katastrofálním stavu, že si Vás dovoluji na to svým dopisem upozornit, neboť se zdá, že tuto oblast ve svých záměrech zcela pomíjíte, píše Šporcl. Vypadá to, že kultura v Česku aktuálně neexistuje. “Kdyby nevysílala ČT záznamy či přímé přenosy koncertů a divadelních představení, nekonal se z privátní iniciativy koncert Národ sobě a předávání Českých lvů, neštěkl by po nás oficiálně ani pes. My umělci totiž neplníme žaludky, ale pouze “duše”, ” doplnil.

Široká veřejnost s umělcem souhlasí. Smutná, ale pravdivá slova. Cíle naší vlády jsou jiné, nejsou bohužel slučitelné s kulturním odkazem. Vláda je zaměřená na jiné hodnoty, na byznys, duchovní a duševní rozvoj jim nic neříká, napsala do komentářů Alena. K tomu není co dodat, jen snad přání, aby se nad Tvými slovy zamysleli kompetentní lidé a pak věřit tomu, že se stane zázrak, dodala Iva.

Tiché snížení hodin hudební výchovy na ZŠ

Houslista poukázal i na další výraznou změnu, která proběhla před zraky všech, aniž by si jí někdo všiml. Školy v průběhu několika dalších let musí přejít na nový vzdělávací plán. Ten zavádí obor Informatika s povinnou časovou dotací 2 hodiny na 1. stupni ZŠ a 4 hodiny na 2. stupni. K této změně ale dojde na úkor přírodovědných, společenskovědních a uměleckých oborů. “U nich došlo ke snížení minimálního počtu hodin. To znamená, že se omezí hlavně hodiny hudební a výtvarné výchovy,” popisuje Šporcl.

Také dodal, že o této změně nikdo z odborné veřejnosti nevěděl. Vláda změnu udělala velmi tiše a hlavně nenápadně. “Digitalizace je součástí našich každodenních životů a děti se s ní musí naučit pracovat. Ale určitě ne na úkor humanitně-kulturních oborů, které z lidí dělají lidi, doplnil houslista.

Premiér s dopisem souhlasí

Po uveřejnění dopisu se během chvíle vyjádřil i premiér Andrej Babiš. “Hned, jak jsme si přečetl jeho otevřený dopis, pozval jsem pana Pavla Šporcla na jednání. Potkáme se ještě tento týden,” uvedl na Facebooku. S houslistou souhlasí. “Vážim si toho, že mi napsal, a myslím, že má pravdu s tím, že podpora našich umělců je nedostatečná,” dodal premiér.

Hned, jak jsem si přečetl jeho otevřený dopis, pozval jsem pana Pavel Šporcl na jednání. Potkáme se ještě tento týden….

Posted by Andrej Babiš on Monday, March 22, 2021

Zprávy - další články

Doporučujeme