Houslista Šporcl odmítl vystoupit na galakoncertu k výročí republiky

2. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Houslista Pavel Šporcl napsal prohlášení, ve kterém vysvětluje své důvody, proč zrušil svou účast na koncertu k příležitosti ke 100. výročí založení Československa. Prohlášení na sociální síti zveřejnil novinář Jaroslav Kmenta. Proč se Šporcl rozhodl na akci nevystoupit?

Byl jsem před pár dny osloven, abych zahrál hymnu na galakoncertu ke 100. výročí republiky. Koncert má vysílat TV Prima. (Předesílám, že jsem zatím všechny nabídky na oslavu tohoto výročí – kromě přenosu ekumenické mše na ČT 28..10. – odmítl. Nemám vůbec pocit, že v této nedobré době pro naši zem je co slavit a tak se veřejným oslavám vyhýbám, což je mi velmi líto),” nastínil situaci Šporcl.

Tento galakoncert připravuje TV Prima společně s Nadačním fondem Má vlast,” uvedl houslista s tím, že svou účast si promýšlel, dokud nenahlédl za pozadí. “Jak jsem ale zjistil, předsedou správní rady tohoto Nadačního fondu je Michal Semín, který je spojen s Akcí D.O.S.T., byl dokonce několik let jejím předsedou. Akce D.O.S.T. je antisemitské hnutí, které kromě jiného odmítá multikulturnost, podporuje SPD a navazuje na názory Adama B. Bartoše. To mi stačilo k tomu, abych své vystoupení okamžitě zrušil. Nechci mít s podobnými lidmi a s podobnými názory nic společného,” vysvětlil.

Geniální houslista Pavel Šporcl si zaslouží neskonalou úctu. Právě oznámil, že nebude hrát na slavnostním galakoncertu…

Zveřejnil(a) Jaroslav Kmenta – novinář dne Středa 1. srpen 2018

Jsem svobodomyslný člověk, který miluje svou zemi. Na každém svém koncertě nabádám posluchače k podpoře národní hrdosti, hraji své variace na píseň Kde domov můj, vybízím k hezkému chování ke svým bližním, přeji si, abychom na sebe i naši vlast mohli být pyšní. Mám rád všechny lidi bez rozdílu a nezáleží mi na jejich barvě pleti. A teď bych měl podpořit a spolupracovat s lidmi, jejichž postoje se mi absolutně příčí? Ne, děkuji,” je umělec skálopevně přesvědčen.

Nevím, co se to s námi a naší drahou zemí stalo. Ale věřím v lepší zítřky. Každý děláme ve svých rozhodnutích chyby. Ty je ale potřeba napravit. Pojďme se o to společně pokusit. Protože v době, kdy se nám daří ekonomicky dobře, naše duše a vlast strádá. Nenechme ji v tom,” burcuje Šporcl, jenž tak dává spolu s ostatními umělci najevo, že se jim poměry v České republice nelíbí.

Zprávy - další články

Doporučujeme