Hrdinka separatistů, podle které natočili propagační film, přeběhla na ukrajinskou stranu

4. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Reprofoto Youtube / ТСН

 Tankistka, která se stala předlohou pro hlavní hrdinku propagandistického filmu o bojovnici proti ukrajinské vládě, přeběhla od proruských separatistů na ukrajinskou stranu a stala se hrdinkou tamních médií. Svitlanu Drjukovou podle ruského tisku prý ke změně stran svedla láska k ukrajinskému rozvědčíkovi.

“Bývalá velitelka ženské osádky tanku, která se v neuznávané lidové republice vypracovala ze zdravotnice až na náčelnici štábu tankového pluku, vylíčila na televizní obrazovce, že do řad separatistů vstoupila v roce 2014, ale postupně změnila názor a pomáhala ukrajinské rozvědce. Povstalce opustila s balíkem tajných dokumentů a prý díky jejím informacím ukrajinské jednotky zničily osm tanků T-72,” napsal list Moskovskij komsomolec.

Svou jednotku opustila pod záminkou léčby v Rostově na Donu v Rusku. Odhalit svou tvář na obrazovce se odhodlala poté, co se její děti dostaly na ukrajinské území.

V televizi TSN vylíčila, že je ochotná svědčit u mezinárodního tribunálu v Haagu o ruských zločinech, tedy že Rusko dodává separatistům tanky T-72B3 a že povstaleckým jednotkám velí ruští důstojníci, a popřípadě znovu vést do boje tank, tentokráte ukrajinský.

Film Opolčenočka, natočený ve východoukrajinském Donbasu podle osudů Drjukovové ještě před její dezercí, má mít premiéru 9. května, kdy Rusko slaví výročí vítězství nad nacistickým Německem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme