Hurikán Florence snížil sílu o další stupeň, nebezpečí ale trvá

14. září 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Hurikán Harvey, ilustrační foto.

Zatopené silnice, řeky vylité z břehů a výpadky v dodávce proudu jsou na pobřeží Severní a Jižní Karolíny předzvěstí příchodu nebezpečného hurikánu Florence. Jeho střed má podle upřesněných informací meteorologů zasáhnout pobřeží USA dnes v poledne místního času (v podvečer SELČ). Síla hurikánu se snížila z druhého na první stupeň pětibodové stupnice, extrémní nebezpečí ale podle záchranářů trvá.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy může pocítit téměř celý stát. V přímém ohrožení je správní středisko Wilmington. Během příštích dvou až tří dnů vypadnou na Severní Karolínu srážky obvyklé v období osmi měsíců. Úřady varovaly, že zátopy způsobí vážné znečištění zdrojů pitné vody.

V oblasti je zatím bez proudu necelých sto tisíc lidí. Výpadek podle odhadů zasáhne miliony Američanů a obnova dodávek potrvá týdny. Do víc než 120 krytů se uchýlilo kolem 12.000 lidí.

Střed hurikánu je nyní ve vzdálenosti asi sto kilometrů východně od Wilmingtonu, rychlost postupu Florence se výrazně snížila na devět kilometrů za hodinu.

Kromě záplav budou podle meteorologů ohrožovat pobřežní oblasti i sesuvy půdy. Přímý nápor živlu bude patrný až dva nebo tři kilometry hluboko ve vnitrozemí. Silné deště se očekávají i ve státech Alabama, Tennessee, Kentucky a Západní Virginie.

Stav ohrožení vyhlásila federální vláda v Georgii, Severní a Jižní Karolíně, Virginii, Marylandu a ve Washingtonu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme